Лекарите, прегледали пастора, заразен с коронавирус от Лом, в медицинския

...
Лекарите, прегледали пастора, заразен с коронавирус от Лом, в медицинския
Коментари Харесай

Излязоха пробите на лекарите, прегледали пастора-евангелист от Лом

Лекарите, прегледали пастора, инфектиран с ковид от Лом, в медицинския център в Монтана, са с негативни проби, оповестиха от РЗИ-Монтана. Отрицателни са и пробите на 8 от контактните лица на инфектирания евангелист. Проби за разбор са взети и от целия личен състав на инфекциозното поделение и пулмологията в болничното заведение в града на Огоста. Част от резултатите са пристигнали и са негативни, други към момента се чакат.
Състоянието на пастора е положително.
Припомняме, че 64-годишният мъж е бил ориентиран от персоналния си доктор към експерт. Във вторник пациентът потеглил от Лом към Монтана. Пазарувал в два хипермаркета, платил си здравните осигуровки и отишъл на обзор в частен медицински център в Монтана. От частния център незабавно го насочили към профилирано поделение в болничното заведение в Монтана. От там пасторът е изпратен в Инфекциозното поделение, където е приет в болница. Мъжът е дошъл от Германия на 13 март. Тогава към момента наложителна беше 14-дневната карантина за влизащите единствено от Италия и Китай. Карантинирането на всички, влизащи от Европа и други страни, е въведено на 17 март, напомнят специалистите.
„ Ситуацията в действителност е напрегната, защото пасторът-евангелист е пазарувал, бил е в данъчното, на кабинет в медицински център, след това в пулмологията и най-после в инфекциозно, където е и сега. Реално се е срещал с доста хора и в идващия един месец би трябвало да сме с извънредно изострено внимание, тъй като може да се появи болен, който просто е пазарувал в магазина, където е бил той, или пък е плащал налози, до момента в който това е правил и пасторът. ", разясняват още специалистите от РЗИ.
„ В медицинския център, където е прегледан мъжът от Лом, е осъществена спомагателна стерилизация. Хората би трябвало да знаят, че във всички медицински центрове и групови практики на общопрактикуващи лекари контролът е доста непоколебим и там дезинфекцията е на извънредно високо равнище. ", акцентира шефът на РЗИ – Монтана доктор Елена Борисова.
Според националните данни в региона хората, инфектирани с ковид са 18. Тези, които се намират в района обаче са по-малко. В броя е включено и фамилията от Василовци, което умря, както и хора, открити в София, само че с непрекъснат адрес в региона, изясняват експертите.
Двама от инфектираните са в болница. Пасторът е в Монтана, а лекарят–инфекционист в Лом. Той е съвсем оздравял. Очакват се двете му поредни негативни проби.
За случая с пастора е формирано досъдебно произвеждане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР