Лекарите от УМБАЛ Света Анна в София получиха единствения засега

...
Лекарите от УМБАЛ Света Анна в София получиха единствения засега
Коментари Харесай

Доц. Калпачки: Прилагаме успешно ново лечение до 6-ия час от инсулта

Лекарите от УМБАЛ " Света Анна " в София получиха единствения към този момент в Югоизточна Европа Диамантен документ за лекуване на инсулт от Европейската организация по инсулти (European Stroke Organisation).

Годишно над 55 000 българи получават инсулт, като страната ни е на второ място в Европа по смъртност в резултат на тази диагноза. Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни заболявания към УМБАЛ " Света Анна ", споделя за новото лекуване, което се ползва у нас, изцяло гратис за пациентите, както и за триумфите на лекарите от УМБАЛ " Света Анна " в тази област.

- Доцент Калпачки, УМБАЛ " Света Анна " получи най-високото европейско отличие за лекуване на пациенти с инсулт. Бихте ли ни споделили въз основата на какви критерии се присъжда Диамантен документ от Европейската организация по инсулти?

- На първо място желая да кажа, че от към 15 години в Европа е утвърдено кардинално ново, революционно лекуване на най-смъртоносната болест - инсулта. От 2005 година то е налично и у нас. Тъй като това лекуване може да се организира единствено в първите 3-4 часа от приемането на инсулта, и в Европа, и у нас бързо стана ясно, че всеобщото му въвеждане е проблем. Т.е. има лекуване, което избавя живота, само че е нужна желязна организация за използването му. В Европа въпреки и постепенно, нещата стартират да се получават, само че в някои страни, включително и България, до преди две години такова лекуване се организираше извънредно рядко - единствено няколко случая годишно, главно при сътрудниците във Варна.

 Българи с интернационално самопризнание за лекуване на инсулт Виж още Българи с интернационално самопризнание за лекуване на инсулт
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР