Лекарите от областната болница в Архангелска болница не са били

...
Лекарите от областната болница в Архангелска болница не са били
Коментари Харесай

91 медици от Архангелск изследвани за радиация, не знаели, че лекуват облъчени от взрива на руския полигон

Лекарите от регионалната болница в Архангелска болница не са били предизвестени, че настанените при тях потърпевши от нуклеарния гърмеж на военния полигон край Северодвинск са инфектирани с радиация. Това оповестява самостоятелното издание The Moscow Times, като цитира източници от болничното заведение. По думите им, нито от управлението на болничното заведение, нито от Министерство на здравеопазването е било издадено авансово предизвестие, тъй че медиците да подхващат превантивни ограничения за личното си здраве и за останалите заболели. Впоследствие почнали да се съмняват, че става дума за нещо съществено.

Според изданието, при един от медиците, взел участие в оказването на първа помощ на потърпевшите е открит радиоактивен изотоп в мускулната тъкан.

Руското министерство на опазването на здравето обаче изрично отхвърля това и цитира данни от завършили обостойни проучвания на 91 души от личния състав на болничното заведение, разпоредени от министъра на опазването на здравето Вероника Скворцова.

„ Не са открити превишени правила на радиация при нито един от изследваните общо 91 медицински експерти от Областната болница в Архангелск “, се споделя в изказване на министерството. Изследванията са били извършени от 8 до 16 август във федералната медико-биологична организация, прецизират още от ведомството.

Вризвът на военния полигон край Северодвинск стана на 8 август. Петима видни учени от Росатом починаха, както се оказа след това, при тестване на ново оръжие. Руските управляващи признаха след това, че в този ден е било записано превишаване на допустимите правила на радиация от 4 до 16 пъти.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР