Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги”

...
Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги”
Коментари Харесай

Лекари направиха уникална операция на бебе, родено с вроден перитонит

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „ Св. Георги” избавиха бебе с присъщ перитонит, което било докарано в здравното заведение в доста тежко положение, заяви началникът на клиниката проф. доктор Пенка Стефанова, представена от "Монитор ". По думите на медиците това е четвъртият случай единствено за към месец в пловдивската болница на бебе с присъщ перитонит.

Преди дни било избавено и близначе. Според лекарите една от аргументите за рисковото инфектиране при новородените може да е зараза, която води до поява на тромбоза и перфорация на червото. Последният случай е с момченцето, което било признато първо в друга болница в Южна България. Оттам то било пренасочено към пловдивската университетска.

Бебето било едвам на два дни, когато медиците в първото здравно заведение забелязали сериозен проблем в здравословното му положение. Животът му безусловно е висял на косъм и е било въпрос на часове да бъде изгубено. „ Коремчето на момченцето бе цялостно с фекалии. Наложи се да почистим некротизиралата тъкан и да отворим дупчица в тънкото черво, с цел да може бебето да се изхожда”, обясниха лекарите от Пловдив. Момченцето е било първа рожба за младите си родители и след незабавната интервенция се усеща добре и има цялостните шансове да се възвърне изцяло. Трябва да му бъде направена втора интервенция, задачата на която ще бъде да бъдат възобновена проходимостта на червата му.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР