Лекарите от карловската общинска МБАЛ Д-р Киро Попов са готови

...
Лекарите от карловската общинска МБАЛ Д-р Киро Попов са готови
Коментари Харесай

Карловските лекари масово хвърлят оставки

Лекарите от карловската общинска МБАЛ „ Д-р Киро Попов ” са подготвени всеобщо да подадат оставки и да изоставен работа. Те обмислят това решение дружно с медицинските сестри и акушерките. Протестът им е ориентиран против дейностите на НЗОК. До желанието за радикалните дейности ги води понижения предел, който НЗОК дава на МБАЛ „ Д-р „ Киро Попов ” за тази година. Той е с към милион по-малко от този за 2018-та стана ясно през днешния ден след разширено съвещание на Медицинския съвет в болничното заведение. Едва на 29 януари станало ясно, че тази година болничното заведение ще разполага с по-малко пари. А януари е най-тежкият месец в годината, когато болните от усложения след грип са най-вече. Информацията за орязваните пари бе доказана и от шефа на здравното заведение доктор Христо Пелев.

До понижението парите на карловската общинската болница се стигна откакто НЗОК вкара ражданията в акушеро-гинекологичното отделние и процедурите в отделението по хемодиализата в общия предел на здравното заведение, до момента тези действия са били изплащани съгласно броя на ражданията и продедурите по хемодиализа без ограничавания.

Намаления предел ни изправя пред няколко сложни решения, разяснява шефът доктор Христо Пелев. За да се вместим в тази рамка един от разновидностите е да съкратим медицински личен състав. Това обаче на процедура не евъзможно, защото и в този момент не доближават лекари и медицински сестри. Другият вид е да понижим възнагражденията на лекарите, акушерките и медицинските сестри с 20 %. Днес коментирахме с сътрудниците това на разширеното съвещание на Медицинския съвет, сподели още доктор Пелев.

Проблемът с понижените лиити визира всички общински лечебни заведения в страната, той е на дневен ред и на Сдружението на общинските лечебни заведения, съобщи доктор Цвета Динева, акушер-гинеколог в АГ – отделението в Карловои ръководител на синдикалната организация на КНСБ в МБАЛ „ Д-р Киро Попов ”. Нашите заплати така и така не са високи, а тяхното орязване с 20 на 100 е недопустимо. Освен това орязването на парите за общинските лечебни заведения ги изправя пред банкрут, прави изпълението на нашите отговорности мъчно, даже невероятно. До няколко дни ще сме подготвени с решение за протестни дейности, към този момент се разисква разновидността за всеобщи оставки на лекарите в един и същи миг, сподели доктор Цвета Динева, ръководител на организацията на КНСБ в болничното заведение. Медиците приготвят писмо до премиера, до Комисията по опазване на здравето в Народното събрание и до НЗОК.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР