Лекарите от Бърза помощ са най-честата жертва на пациентска агресия.

...
Лекарите от Бърза помощ са най-честата жертва на пациентска агресия.
Коментари Харесай

Доц. д-р Григоров: Младите лекари искат да работят в България, гордеем се с тях

Лекарите от Бърза помощ са най-честата жертва на пациентска експанзия. Много се написа и приказва в медиите по тази тематика. За благополучие при нас няма потърпевши сътрудници от сходен вид държание. Да, имали сме изнервени пациенти, които са повишавали звук, употребявали са вербална експанзия, само че до физическо принуждение не се е стигало. Ние се стремим да демонстрираме самообладание към пациентите, да им обръщаме нужното внимание съответно и навреме, тъй като това са хора в потребност. Те имат болки, те имат недоволства и търсят помощ. А нашата цел е да им я дадем и те да си тръгнат удовлетворени от ВМА.

Това сподели пред камерата на Novini.bg доцент доктор Недялко Григоров, началник на Клиника "Вътрешни заболявания " във ВМА във връзка случаите на принуждение и нападания над лекари от пациенти. "Всяка заран поучавам екипите - лекарите, сестрите и санитарите в клиниката, да бъдат по-внимателни към пациентите. Отношението към пациентите е доста значимо и за нас и за ВМА. Стремим се постоянно да бъдем общителни и да им обясняваме, тъй като те страдат най-вече от обстоятелството, че не им е обяснено задоволително какво е тяхното положение, какво ги чака, какво следва. По този метод пациентите и техните близки остават удовлетворени и спокойни ", акцентира експертът.

Клиниката, която доц Григоров управлява е профилирана в диагностиката и лекуването на незабавни животозастрашаващи положения. Съставена от пет отделения - Спешно общодиагностично поделение, Спешно общотерапевтично поделение, Спешно кардиологично поделение, Спешно неврологично поделение и Отделение за здравно обезпечаване на характерна активност. Клиниката разполага с четири кабинета и стационар с девет кревати, а екипът е формиран от чудесно готови експерти в разнообразни области. „ Отделението здравно обезпечаване реализира и визити на пациенти от специфичен контингент на Министерство на защитата и Българската войска – в дома им или на съответното местопрестъпление. Обезпечаваме и мероприятия и на практика занятия на Българската войска. При подаден сигнал за тежък случай се включваме незабавно на територията на София и в цялата страна ", посочи доцент доктор Недялко Григоров.

Едно от нещата, с които се гордее е усърдната работа с младите лекари. В клиниката все още има четирима специализанти. "Извършваме необятна преподавателска активност. Имаме студенти, които образоваме от Софийския и Медицинския университет, образоваме и задгранични студенти. Младите хора желаят да работят в България. Имат огромен хъс за работа и аз съм доста удовлетворен от тях. Много лекари пристигнаха от други клиники при нас, тъй като там нямат условия да специализират. Това, което куца, са базите за специализация и наредбата за специализация. Сега има нова разпоредба, която се одобри безусловно тези дни. Тази Наредба би трябвало да бъде ориентирана към съдействие на изискванията на тези хора да могат да специализират и да останат в България. Трябва да подкрепяме тези деца с наредби и закони, с цел да работят и останат тук в България ", безапелационен е доцент Григоров.

По материала работиха Галя Георгиева и Филип Епитропов
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР