Лекарите не са Господ. Аз няма претенции към родителите на

...
Лекарите не са Господ. Аз няма претенции към родителите на
Коментари Харесай

Скандал в ефира заради смъртта на 3-годишното дете

Лекарите не са Господ. Аз няма искания към родителите на детето, а към тези, които насаждат напрежение. Това съобщи началникът на клиника „ Детски заболявания и детска неврология “ проф. Иван Литвиненко и член на лекарската комисия, основана по проблема в Специализираната болница по детски заболявания в София в ефира на БТВ.

Повод за думите му стана трагичният случай с умрялото в София 3-годишно дете, което е прехвърляно сред лечебни заведения в София, а по-късно умира.

Шефовете на трите лечебни заведения с отношение към случая бяха краткотрайно отстранени. Премиерът разпореди това на министъра на опазването на здравето.

Отстраниха шефовете на лечебните заведения, в които е лекувано умрялото 3-годишно дете

„ Абсолютно единомислещо всички членове на комисията стихнахме до извода, че за това дете е направено всичко, което би направил всеки един от нас. Разбирам тъгата на родителите, през техните очи несъмнено казусът наподобява по-различно. Но и лекарят е човек и ние претърпяваме всеки подобен казус”, съобщи проф. Литвиненко.

Според него става едно размиване по този случай и не се прави оценка в какво положение детето е пристигнало и по-късно по какъв начин заболяването се е развила. Той бе безапелационен, че не е имало дълго увещание детето да бъде прието в болница, а въпросът е бил къде да бъде настанено.

„ До настаняването му на легло то е имало към този момент извършени проучвания, които да ориентират лекарите къде да бъде настанено и какво да бъде подхванато. Направена му е кръвна картина и рентгенография, за която се спекулира дали изобщо съществува. Първата фотография не демонстрира възпалителни промени в белия дроб”, изясни проф. Литвиненко.

„ Освен фотографията, има и други индикатори. Твърди се, че детето е било в тежко положение и умиращо пред кабинета. Кръвно-газовият разбор демонстрира 98% засищане с О2 на тъканите му. Това демонстрира, че в този миг детето не е имало признаци на дихателна непълнота, няма тежка пневмония. Да, положението му се утежнява и това никой не го оспорва. Но това става четири час след приемането му. Тогава тези индикатори се трансформират. Прави се втора фотография и измененията са солидни. Има такива пневмонии, които протичат бързо и за часове умират деца по цялостен свят”, сподели още професорът.

Борисов: Родителите на 3-годишното дете са снимали положението му и държанието в лечебните заведения

Проф. Литвиненко се ядоса на водещия, тъй като му задавал въпроси и не го изслушвал. Журналистът го попита дали такова е отношението му и към пациентите, които преглежда и го прикани да не му държи подобен звук. По думите на госта, медиите са изопачавали обстоятелствата.

Доц. Атанас Мангъров е взел участие в правенето на инспекцията по нещастието със гибелта детето. Той изясни какво е било положението на момченцето при прегледа в болница „ Лозенец” към 10:30 ч. сутринта. То е било в „ приемливо общо положение и деен по време на прегледа”, съгласно лекарската документи. Той също съобщи, че има пневмонии, които се развиват толкоз бързо, и всяка година има по няколко такива случая, за които се водят дългогодишни каузи. „ Въпросът тук е за какво това дете не е прието в болница. В педиатричната болница се чака, тъй като това е най-голямата университетска болница. Само на 200 м се намира инфекциозната болница, а това е инфекциозно заболяване. Детето обаче не е заведено там, а в Правителствена болница. За да го заведат на другия завършек на София, значи не е било чак толкоз спешно”, съобщи доцент Мангъров.

Проф. Литвиненко съобщи, че родителите на умрялото момче имали и друго дете, което е било избавено от лекарите в болничното заведение. То също е било в сериозно положение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР