Лекарите не приветстват оставането на децата у дома в дните

...
Лекарите не приветстват оставането на децата у дома в дните
Коментари Харесай

Лекари: Безразборният прием на антибиотици създава резистентност

Лекарите не приветстват оставането на децата вкъщи в дните на нараснало замърсяване на въздуха. С шалове, с коли децата могат да отидат на учебно заведение в дните, когато въздухът е с нараснали правила на замърсяване. Те могат да не играят физкултура на открито, само че не и да не отидат на учебно заведение.

Това съобщи доктор София Ангелова на конференция в Българска телеграфна агенция във връзка Световния ден на белия дроб, под мотото " Заедно за здрави бели дробове ".

Чистотата на въздуха директно въздейства върху здравето. При повишение на равнището на замърсяване на въздуха над 10% се усилват повикванията към Бърза помощ, цитира доктор Александър Симидчиев резултатите от изследване. Въздушното замърсяване визира всички органи, освен белия дроб - визира и мозък, и сърце. Ежегодно 7 млн. души в света умират от замърсен въздух, сподели той.

С профилактични прегледи не можем да обхванем цялото население единствено един флуорограф имаме за цялата страна, призна доктор Ангелова. Тя прикани пушачите и пасивните пушачи да потърсят белодробен експерт за обзор. Към него да се извърнат и хората, които постоянно боледуват.

Белият дроб не се възвръща, изясни доктор Александър Симидчиев. Нека си пазим и мембраната, и дихателните пътища, и кръвоносните съдове, да има профилактика на тези болести. Мембраната на белия дроб е 2 пъти по-дебела от сапунен мехур. Когато се повреди мембраната, главното недоволство е зной, разясни доктор Симидчиев.

На ден поемаме по 11 кубика въздух. Въздухът е общ запас, за това би трябвало да го пазим. Белият дроб е с повърхност 100 кв. м, разясни той.

По данни за България от 10% от общата заболеваемост се пада на рака на белия дроб. Тези проценти са на късно диагностицираните пациенти. Той се среща при пушачите, които имат рутинна кашлица.

Около 350 млн. души боледуват от астма. Тя се характеризира със конвулсия и затруднено дишане 14% от децата в света имат астма - във всеки клас по 1-2 деца с тази болест. Ако не се лекуват, положението им може да се утежни.

Лекарите не приветстват оставането на децата вкъщи в дните на нараснало замърсяване на въздуха. С шалове, с коли децата могат да отидат на учебно заведение в дните, когато въздухът е доста нечист. Те могат да не играят физкултура на открито, само че не и да не отидат на учебно заведение, безапелационна е доктор Ангелова.

При повишение на равнището на замърсяване на въздуха над 10% се усилват повикванията към Бърза помощ, цитира доктор Симидчиев резултатите от изследване.

Въздушното замърсяване визира всички органи, освен белия дроб, визира и мозък, сърце. Ежегодно 7 млн. души умират от въздушното замърсяване.

Около 0,5 млн. души годишно умират от астма. Пневмонията убива към 4 млн. души годишно в света.
150 хиляди деца в България са заболели от ХОББ и астма

По думите на доктор Симидчиев белодробната туберколоза е най-смъртоносно белодробно заболяване. Когато човек се разболее от туберкулоза, би трябвало да се лекува 3-6 месеца. Около 1,5 млн. умират от рак на белия дроб - това е най-смъртоносният рак, мъчно се диагностицира, признаците му не са изявени.

От хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) по европейски данни страдат сред 5-10 % от популацията - това са сред 300 и 500 хиляди души. По данни на НЗОК в края на 2017 година 75 000 души се лекуват с медикаменти за ХОББ. В края на 2018 г. те към този момент са 76 000 души, което значи че има и доста недиагностицирани случаи.

Туберкулоза в България е имало, има и ще има, безапелационна е доктор София Ангелова. Като заболеваемост през 2004 - 2005 година е стигала до 100 на 100 000 души в Северозападния регион на България, в този момент случаите са 23 на 100 000 година Туберкулозата не е изчезнала, сподели тя.

Лекарите са безапелационни, че е нужна профилактика на белите дробове. Белодробна цигара снижава белодробната функционалност. Белият дроб старее до 30 мл/годишно. Белият дроб не се доразвива с надълбоко дишане, в случай че сте над 25-годишна възраст, сподели доктор Симидчиев.

Лекарите поучават да не се пият безсистемно антибиотици. Идва моментът, когато обикновени инфекции няма да може да се лекуват поради устойчивост към антибиотиците. Причината да ставаме резистентни към тези лекарства е, че нови антибиотични молекули не се основават, а организмът привиква към сегашните, разясни доктор Ангелова.

По съвет на белодробните медици е належащо преди всичко да спрем да тероризираме белия дроб с цигари и замърсяване, да има баланс на храненето и на физическото изпитание. Нужен е доктор, който да наблюдава пациента във времето. Вит А, Е, С са главните витамини, от които имаме потребност, само че цигарите унищожават част от тях. Приемът на плодове и зеленчуци благоприятстват белите дробове, счита доктор Ангелова.

Белият дроб пораства до 25-годишна възраст. Една цигара снижава белодробната функционалност. Белият дроб старее до 30 мл/годишно. Той не се доразвива с надълбоко дишане, в случай че сте над 25 година, допълниха медиците.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР