Лекарите и здравните власти - в спор за новия имунизационен

...
Лекарите и здравните власти - в спор за новия имунизационен
Коментари Харесай

Вижте как ще се промени имунизационният календар

Лекарите и здравните управляващи - в спор за новия имунизационен календар. От министерството желаеха промени, с които да се понижи приемът на някои от наложителните ваксини. Например за туберкулоза и пневмококови инфекции. Медиците обаче се тормозят от направените оферти и считат, че те могат да бъдат рискови.

" Направени са много дълги полемики сред специалистите преди да бъдат препоръчани тези проблеми. Здравната картина у нас търпи промени. Заразните болести се трансформират, на пазара за ваксини се появяват нови артикули. Опитваме се нашите деца да получат оптимално висока отбрана. Например при пневмококовите инфекции в началото съвсем всички страни вкараха схемата 3 плюс едно, а в следствие се откри, че при банкет 2 плюс едно имунитетът е задоволителен. Тоест, последната доза е непотребна. Затова множеството страни минаха на втората скица ”, сподели в ефира на " Събуди се " по Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Той разяснява и легионерска болест поради която починаха двама британци, отседнали в хотел в „ Слънчев бряг ”. „ В Европа тази година има 11 000 регистрирани случаи само че хора заразили се с заболяването, от тях 6-ма са българи. Тоест, не може да приказваме, че България е разплодник на болестта. Заразяването може да се случи на всички места ”, разясни той.

„ Спадът на заболеваемостта при туберкулозата, да вземем за пример, се дължи точно на имунизациите. Затова имаме терзания, в случай че приемът им бъде понижен. Времето ще покаже дали измененията са верни ”, добави доцент Любимор Киров от Сдружение на общопрактикуващите лекари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР