Лекарите и медицинските сестри от УМБАЛСМ "Пирогов" пуснаха гневно писмо

...
Лекарите и медицинските сестри от УМБАЛСМ "Пирогов" пуснаха гневно писмо
Коментари Харесай

Лекарите в Пирогов скочиха заради уволненията


Лекарите и медицинските сестри от УМБАЛСМ "Пирогов " пуснаха яростно писмо до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. "Решението да се обърнем с отворено писмо е провокирано от нестихващото високо напрежение сред сегашното управление и личния състав в най-голямата незабавна болница в страната, продължаващо месеци наред.
Г-н Министър, с почит и почитание към Вас, поискахте и прекратихме 7 - дневните протестни дейности с желаната от нас оставка на проф. Балтов в края на 2017г., до привършване на назначената от Вас инспекция. Сега слагаме следните въпроси:
- Какви са резултатите от инспекцията?
- Удовлетворително ли е финансовото положение на болничното заведение?
- Докладвано ли Ви е какъв брой лекари и медицински сестри напуснаха през последните 10 месеца? Отидоха си експерти –пироговци с дълготраен трудов стаж, цели структурни звена откриха работа в други здравни заведения. Останахме без невролози, без хирурзи, без лекари в Клиника по изгаряния.
- Докладваха ли Ви, че в почивни и празнични дни и през нощта по график в клиниките дежурят независимо лекари-специализанти, които по длъжностна характерност не носят отговорност?
- Считате ли за редно да устояваме финансово толкоз раздута администрация?

Докладът от инспекцията установи, че болничното заведение се нуждае от преструктури-ране, само че не чухме нищо за работата на управлението.

Опитите на управлението на болничното заведение да отклони вниманието за нередностите в ръководството си, акцентирайки единствено и само върху заплащането на направения от нас труд, буди недоумението ни с цинизма си. В безсилието си Проф. А. Балтов си разреши да се заиграе с Председателя на Медицинска Федерация КТ Подкрепа доктор К. Данов ( компрометирана персона,клиент на прокуратурата). Като сътвориха директорска синдикална секция и направиха прелом на действителната синдикална секция в Пирогов. И се стартира ловът на вещици отпред с неуместните за тях синдикални водачи.

В медийните изяви на управлението след преустановяване на митингите се тиражираха потресаващи лъжи. На 12.12.2017г в народен ефир Изпълнителния Директор на „ Пирогов” увери чиновниците си и обществеността, че „ никой от протестиращите няма да пострада” – на мнение сме, че самият изказ е артикул на тоталитарно ръководство. В този смисъл същинското наказване за протестиращите е сегашното състояние, в което работим. А работим като на война – и от здравно естество и от открития реваншизъм на Директора.
В поддръжка на гореизложеното сме погнусени от последните дейности на А. Балтов, а точно, решението му да уволни дисциплинарно един от протестиращите водачи на синдикалната секция на КТ Подкрепа-Доц. Стоян Сопотенски, д.м., доктор с три специалности – обща хирургия, гръдна хирургия и незабавна медицина. Твърдо се разгласяваме в отбрана на непозволено уволнения дълготраен пироговски хирург Доц. Стоян Сопотенски. Разговаряно е и е поискано „ обяснение” и от други протестиращи, имаме сведения, че се приготвят още заповеди за уволнения.
Задаваме въпрос към господин Министъра на Здравеопазването на Р България – дисциплинарно уволняване на водещ експерт, „ уронил престижа на болничното заведение, организирайки протести”, ли е ПРЕСТУКТУРИРАНЕ?
Считаме тази обстановка за вулгарна, подбудена от изключителната непросветеност на човек със повишено самочувствие, шеф на болница, който си е вменил, че е над закона и неосведомен с Кодекса на труда.
В тази връзка питаме – Кой ще заплаща компенсациите на непозволено уволнените лекари и сестри, възлизащи на хиляди левове? Ще се търси ли персонална отговорност? Защото претекстовете за уволнения са жалки опити за разпра с инакомислещите и сме в неразбиране – в демократична страна ли живеем, членка на Европейски Съюз, страна която пое Председателството на Европа.

Апелираме господин Министъра Кирил Ананиев да сложи като приоритет анализите и третирането на аргументите за искане на оставката на Изпълнителния Директор на „ Пирогов”имайки поради, че митингите ни се явяват едвам разследване при по този начин създалата се обстановка.

Заявяваме, че сме подготвеност за протестни дейности със същото искане - оставката на цялото управление на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов” ", пишат още лекарите и сестрите от Пирогов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР