Лекарите да изписват болничните за много по-кратък период, за да

...
Лекарите да изписват болничните за много по-кратък период, за да
Коментари Харесай

Намаляват наполовина разрешения болничен

Лекарите да изписват болничните за доста по-кратък интервал, с цел да се спрат злоупотребите. Това е една от ограниченията, които предлага държавното управление в разбор на аргументите за повишаване на изплатените от осигурителите и държавното публично обезпечаване парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност.

Джипито ще може да изписва до 7 непрекъснати дни. Сега персоналният доктор може да дава болничен до 14 дни. Освен това той ще изписва листове за не повече от 20 дни с спиране в границите на една календарна година.

Лекарските комисии по решение на ТЕЛК пък ще изписват еднократно до 20 дни, вместо сегашните 30, а тези от 180 ще бъдат понижени на 120. " След приключване на 120 дни непрестанен отпуск или 240 дни с спиране в две предишни календарни години и в годината на боледуването, при нужда от продължение на краткотрайната нетрудоспособност - след решение на ТЕЛК ", написа в претекстовете. предлага се да не се позволява използването на отпуск за краткотрайна нетрудоспособност непрестанно за повече от 360 дни.

Държавата няма да заплаща болничният, в случай че болният не се яви, а свикан за повторна инспекция в ЛКК.

При профилактични прегледи пък няма да се издават болничен. " В тези случаи лекарят, който прави прегледа, проучването или консултацията, да издава служебна записка на обезпечения, в която да отразява часа на
явяването и часа на приключването на проучването ", написа още в разбора.

" Допълнителен надзор може да се обезпечи и посредством регламентиране на опция за работодателя да подписа контракт с лечебно заведение, в което да изпраща за повторна експертиза своите чиновници /с тяхно съгласие/, при подозрение че издадените им болнични листове не отразяват съответно здравословното им положение. Мярката би имала образователен и предпазен темперамент против злоупотребите с правото на прилагане на отпуск при краткотрайна нетрудоспособност ", е друго предложение на властта.

Болните наложително ще би трябвало съблюдават наставления режим, лекарствената терапия, назначените диагностично-лечебни процедури
и прегледи, в това число и в случаите при отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност. Ако да вземем за пример е изписано лекуване в болница, а пациентът е заловен на море или на втора работа да бъде наказван, тъй като не съблюдава режима. тази смяна се предлага в Закона за здравето. Освен това няма да му се заплаща и целият болничен, а освен дните от нарушаването, като тази смяна ще бъде регламентирана в Кодекса за обществено обезпечаване.

Данните за динамичността на разноските за парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване демонстрират, че за интервала 2010-2018 година те са нарастнали от към 253 млн. лева до малко под 463 млн. лева Това е растеж от 83,2 %
" Нарастването на разноските за този тип парични компенсации е съпроводено с повишаване на общия брой издадени болнични листове заради общо заболяване – през 2010 година са издадени 1 473 800, а през 2018 година – 2 243 5000.

За този интервал са се вдигнало и междинното обезщетение за болничен дневно. През 2010 година то е било 20,1 лева дневно, а през
2018 година е 27,0 лева, което е растеж от 34,32 на 100.

Очаквайте детайлности! /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР