Лекари забравиха пациент в скенер и дори го обявиха за

...
Лекари забравиха пациент в скенер и дори го обявиха за
Коментари Харесай

Ще има ли наказани след като лекари забравиха жена 6 часа в скенер?

Лекари не помниха пациент в скенер и даже го оповестиха за търсене. Случаят е отпреди 10 дни в общинската болница в Павликени. 70-годишната Асенка Христова била изследвана за заболяване на белите дробове, след което - забравена, заключена и оставена да лежи в скенера в продължение на шест часа, заяви.

„ Жената беше доста смутена. Тя не знаеше какво се случва след толкоз време престой. Когато я открих й помогнах да слезе и я успокоих. Аз също бях доста уплашена, тъй като не чаках да я намеря там. Това не се е случвало в никакъв случай. Открих я заради простата причина, че имам рутина да ревизирам всяка една част от рентгеново поделение – дали няма отворени прозорци, порти ”. Това съобщи рентгеновият лаборант Галя Михайлова.

„ Жената не е била вързана, защото скенерът не разполага с такива съоръжения. Тя не е била закрепена със залепващи ленти, защото пристигна на личен ход и нямаше потребност от тях ”, сподели още Михайлова.

„ Когато попитах за случая рентгеновата лаборантка, която е не запомнила дамата там, тя ми сподели: „ Забравила съм, какво толкоз ”. Чувала съм за недоволства от нея, само че никой документално не ме е уведомявал и не ми е казвал нищо в прав текст ”, съобщи Ренета Кръстева – шеф на болница МБАЛ-Павликени.

„ Този скенер работи от 2015 година. Веднага след случая сложих паник бутон в него, до момента не е имало подобен ”, уточни още тя.-->

По думите й в петък е имало инспекции на лечебното заведение. „ Това, което видяха и разясниха е, че всичко е изрядно. В случая приказваме за виновност на единствено едни човек, който е виновен за случая. Психически всички ние сме сринати от случилото се. Обмислям преустановяване на трудовия контракт на отговорното лице ”, сподели още Ренета Кръстева.

„ Ако това, което фактически се е случило се потвърди, това съгласно закона е злепоставяне. Отговорното лице е било длъжно да се погрижи за болен и без уважителна причина това не е сторено. В тези случаи Наказателният кодекс планува или санкция от 100 до 300 лв. или пробация ”. Това разяснява юристът по здравно право Мария Петрова.

„ Категорично това е закононарушение, в случай че се потвърдят всички обстоятелства в съда. Решението дали да търси лична отговорност е решение, което пациентката би трябвало сама да вземе, само че пред нея има две благоприятни условия  – да търси отговорност както от съответното лице, по този начин и от самото лечебно заведение ”, уточни още тя.

„ Това, което следим, е един характерен образец за неприятна организация. Тук не става въпрос за проблем от здравна позиция – дамата се усъвършенства, няма проблем в клиничните пътеки. Случилото се е разследване на неточност в организацията ”, безапелационна е тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР