Лекари спасиха петокласник в Бургас, след като млечен зъб заседна

...
Лекари спасиха петокласник в Бургас, след като млечен зъб заседна
Коментари Харесай

Спасиха дете, след като млечен зъб заседна в трахеята му


Лекари избавиха петокласник в Бургас, откакто млечен зъб заседна сред трахеята и десния бронх на детето и остана там две седмици. Зъбът е паднал по време на сън и момчето го е глътнало. Случаят е доста необичаен.

Родителите се усъмнили, че нещо не е наред едвам откакто момчето почнало да подвига температура. Лекували го с антибиотици, само че тя не спадала. Личният доктор назначил рентгеново проучване, а фотографията посочила заседналия зъб.

Заради него момчето е развило зараза на дихателните пътища, което изяснява нарасналата температура.

В отделението по УНГ в УМБАЛ-Бургас е направена незабавна и сложна интервенция. Зъбчето е било извадено, а детето два дни е трябвало да остане в реанимация, само че към този момент е изписано.

„ Трябваше да се работи бързо, тъй като имаше действителен риск от съдбовен край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища и да докара до неспособност детето да си поема въздух ", разяснява доктор Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ заболявания, представена от БГНЕС.

Операцията е изисквала майсторство и сложила пред огромно тестване целия лекарски екип. Дори специфичен инструмент мъчно захващал хлъзгавия зъб. Това се е случвало през тръбата, с която детето е интубирано. Тя трябвало да се изважда и слага няколко пъти. Операцията е травмирала трахеята, гласните връзки и дихателните пътища, заради което се е наложил престоят в реанимация. От травматичните повреди детето е развило и пневмония, която към този момент е овладяна.

„ Благодарна съм на всички лекари в УМБАЛ-Бургас, които избавиха сина ми. На всички бургазлии желая да кажа, че би трябвало да ценим обстоятелството, че имаме къде да получим съответна незабавна и животоспасяваща помощ ", споделя майката на детето Елка Далчева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР