Лекари спасиха 41-годишен мъж, след като отстраниха мозъчен тумор с

...
Лекари спасиха 41-годишен мъж, след като отстраниха мозъчен тумор с
Коментари Харесай

Мъж с мозъчен тумор над 1 кг беше спасен след уникална операция в болница в София

Лекари избавиха 41-годишен мъж, откакто отстраниха мозъчен израстък с тегло над 1 кг, оповестиха от УМБАЛ "Св. Иван Рилски ". Операцията е траяла осем часа.

Мъжът от години е страдал от главоболие, на което в началото не обръщал внимание. Преди две години то станало отвратително, зрението фрапантно намаляло, а главата му очевидно се деформирала.

След като е диагностициран, лекарите са били единомислещи, че заболяването е в прекомерно напреднал етап и рисковете от хирургичното лекуване са големи. Без интервенция обаче мъжът е щял да почине до края на годината.

Голям риск за живота му е имало и по време на самата интервенция. Затова тя е била предизвикателство пред екипа на болничното заведение.

Подобни проблеми, с толкоз огромен израстък и с извънредно комплицирана локализация, има единствено няколко в света, изясняват лекарите. Те допълват, че с цел да добие тези размери, туморът се е развивал най-малко 10 години и е необичайно по какъв начин не е бил дигностициран до момента.

Основното предизвикателство пред екипа е била размера му и неговата анатомична форма. За да не се получи кръвозагуба, лекарите са създали емболизация на лезията, с която са запушени множеството съдове, които я зареждат с кръв.

Емболизацията съставлява минимално инвазивна нехирургична процедура, при която се прави задръстване на кръвоносни съдове.

Няколко дни по-късно е пристъпено към самото премахване на лезията. По време на траялата през целия ден интервенция пациентът е изгубил 2 литра кръв.

Мъжът организира дейна рехабилитация и към този момент се храни самичък. Лекарите са оптимисти, че до няколко седмици ще бъде изписан, само че по-късно ще би трябвало да бъде следен най-малко година.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР