Лекари се обединиха в искането всички шофьори у нас да

...
Лекари се обединиха в искането всички шофьори у нас да
Коментари Харесай

Трябва ли бъдещите шофьори да се изследват за сънна апнея?

Лекари се сплотиха в настояването всички водачи у нас да бъдат изследвани за сънна апнея преди придобиване удостоверение за ръководство на МПС.

Какво съставлява сънната апнея и би трябвало ли да бъдем диагностицирани, с цел да получим правото да караме - отговор на тези въпроси дадоха в Сутрешния блок на Българска национална телевизия лекар Петър Чипев, члена на УС на Българското сдружение по сънология и Любка Маринова - специалист по пътна сигурност.

Сънната апнея съставлява един доста постоянно срещан продължителен дихателен проблем, сходен на хипертонията и диабета, тъй като човек може да го има дъги години без да усеща и да знае, изясни лекар Петър Чипев. Проблемът се случва в съня и доста постоянно човек го пропуща, в случай че някой не му каже, че в действителност прави постоянно паузи в дишането, в резултат на което се нарушава качеството на съня му и това може да се отрази върху неговия тонус денем и да го направи доста приспивен, което е връзката с рисковото шофиране.

Сънната апнея покачва риска от заспиване зад кормилото с 3 до пет пъти. Мъжете са по-предразположени към това заболяване.

Според Любка Маринова има европейска инструкция от 2015 година, която задължава всички претендент водачи преди да бъдат записани в курсовете, да минават на такова проучване. Но това не се случва, а е въпрос, който би трябвало да се реши изключително при професионалните водачи.

Какви са признаците на сънна апнея и по какъв начин се лекува тя? Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР