Лекари реаниматори в Бургас връщат към живот 4-годишно момиченце, което

...
Лекари реаниматори в Бургас връщат към живот 4-годишно момиченце, което
Коментари Харесай

Бургаски лекари върнаха към живот 4-годишно удавниче

Лекари реаниматори в Бургас връщат към живот 4-годишно момиченце, което се дави в един от комплексите по Черноморието.

Момиченцето е извадено от басейна без дишане и със спряло сърце. По време на реанимацията на място, сърцето му потегля и стопира няколко пъти, в болничното заведение е признато в кома, съобщи Би Ти Ви.

С помощта на лекарите е нормализирано и избавено. А лекарите сигнализират, че случаите в басейни зачестяват.

В един от хотелските комплекси има 11 басейна. Ако до момента не се е стигнало до случай, то е с помощта на спасителите, защото постоянно родителите оставят децата без контрол.

" Само дете, няма родители около него, ескортираме го до рецепция и след 18 минути по часовник те се сещат, че има дете с тях и го търсят. Не могат да плуват децата. Все отново това са деца, не можем да ги оставим и да разчитаме на един пояс ", изясни спасителят Момчил Маринов.

" И в басейна, и към басейна, както виждате, настилките като са мокри, нормално постоянно се хлъзга, доста е рисково. Не би трябвало да се бяга, да се бутат, да тичат. Също и в басейна не би трябвало да се борят, да се гмуркат ", добави Георги Йорданов, шеф на басейн.

Лекарите поучават родителите да следят децата – в случай че са тихи и не мърдат във водата, нормално това е сигнал, че нещо не е наред.

„ За секунди да остане неподвижно, да спре да диша, да спре да реагира - незабавно би трябвало да се реагира. Деца до 7 години наложително се пускат с компаньон възрастен и придружителят би трябвало да бъде в басейна с детето! ", сподели здравната сестра Мария Микова.

" Абсолютно никой, съгласно мен, не ревизира плувните басейни, те не подлежат на контрол…ХЕИ, мисля, че понякога ревизират, само че те би трябвало да са със експерт по водно избавяне от БЧК към тях, което е безусловно невероятно в сезон ", означи Николай Иванов - инструктор по водно избавяне.

Особено рискови са басейните в по-малките хотели, където не наемат спасители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР