Лекари представиха на пресконференция становище с конкретни предложения на хирурзи-мамолози

...
Лекари представиха на пресконференция становище с конкретни предложения на хирурзи-мамолози
Коментари Харесай

Мамолози настояват за увеличение на клиничната пътека за лечение на рак на гърдата

Лекари показаха на конференция мнение с съответни оферти на хирурзи-мамолози в България, свързани с новите трендове в лекуването на рака на гърдата и нуждата от смяна на клиничните пътеки, които ще бъдат импортирани в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС).

В настояванията им са включени разделянето на клиничната пътека при лекуване на рак на гърдата, като биопсията бъде обособена в обособена клинична пътека.

Те упорстват НЗОК да поеме консумативите-имплантите при лекуването на рака на гърдата. По думите на доктор Красимир Шопов, хирург в Клиниката по хирургия към УМБАЛ " Александровска, все още това се заплаща от пациента. Той разясни, че междинната цена на един имплант е 1000 лева

Лекарите слагат също по този начин условия да се финансира съответно интероперативното лъчелечение.

Според тях би трябвало да има най-малко брой биопсии, най-малко брой интервенции, с цел да може да се заключи информацията и пациентите да знаят къде могат да получат най-хубавото лекуване.

Всяка една пациентка би трябвало да има предоперативно стадиране на болестта, безапелационен е доктор Шопов.

Той акцентира, че упорстват финансирането на биопсията да стане 800 лева, а оперативната пътека от 1300 да стане 2000 лева

Според доктор Росица Кръстева, онколог и шеф на Онкологичен център " УниХоспитал ", точно биопсията дава действително визия в какъв етап е заболяването и какво е съответното лекуване за него.

Лекарите желаят още при премахване на двете гърди, заплащането да бъде двойно.

По данни на СЗО всяка година в света се диагностицират към 1.38 млн. нови случая на рак на гърдата, а 458 000 умират от заболяването.

В България всяка година диагнозата се слага на към 4000 дами, а към 1200 губят живота си.

По данни на НЗОК за 2018 година 4500 пациенти са новодиагностицирани и оперирани с рак на гърдата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР