Лекари отправят предупреждение да не се потиска кихането, след като

...
Лекари отправят предупреждение да не се потиска кихането, след като
Коментари Харесай

Мъж разкъса трахеята си в опит да не кихне

Лекари насочат предизвестие да не се потиска кихането, откакто мъж направи дупка в гърлото си, до момента в който се пробва да не кихне. Пациентът, който е на 30 години, бил откаран в болница в Дънди, Шотландия, със мощни болки, откакто стиснал носа си и затворил устата си, с цел да потисне кихането. Скенерът посочил, че е получил скъсване на дихателната тръба с размер 2 мм.

Според медици, в случай че по време на кихане се затворят устата и носът, налягането в горните дихателни пътища може да се усили към 20 пъти. Това може да докара до пострадвания, в това число спукани тъпанчета, аневризми и даже счупени ребра, написа Би Би СИ, представени от bTV.

Случаят е документиран в здравното списание BMJ Case Reports.

Когато лекарите прегледали пациента, те чули пукащ тон, откакто докоснали врата му, и открили, че той няма надзор върху придвижванията. Мъжът, чието име не се показва, е карал по време на кихането.

Той не се нуждае от хирургично лекуване и е оставен в болничното заведение за наблюдаване. Изписан е и му е обещано болкоуспокояващо и лекарство за сенна хрема. Лекарите също по този начин го посъветвали да заобикаля напрегната физическа интензивност в продължение на две седмици.

Пет седмици по-късно сканирането посочило, че разкъсването е заздравяло.

Лекарят, изготвил отчета, изясни пред BBC Scotland News, че хората би трябвало да кихат, защото това е натурален предпазен механизъм на организма за изхвърляне на дразнителите от носните пътища.

" Трябва деликатно да покрием лицето си с ръка или с вътрешната страна на лакътя, с цел да предотвратим достигането на дразнители като вируси, дружно със слюнка и слуз до другите към нас “, поучава той.

Лекарят добави, че има някои способи, които хората могат да употребяват, с цел да подтиснат кихането, без да затварят носа и устата си.

" Лично аз употребявам друга техника, като натискам с палец горната си джука, тъкмо под носа, без да задръствам носните пътища за няколко секунди - при мен това работи. Като оставяте носните пътища отворени, кихавицата може да излезе, в случай че задушаването не подейства ", изяснява още лекарят.

Внезапното скъсване на гърлото, известно от здравна позиция като " спонтанна перфорация на трахеята ", е рядко срещано и може да бъде евентуално животозастрашаващо.

Докладвани са единствено няколко случая, в това число един през 2018 година, когато мъж в Лестър също раздрал гърлото си, пробвайки се да задържи кихането.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР