Лекари откриха в белите дробове на 17-годишен канадски пушач на

...
Лекари откриха в белите дробове на 17-годишен канадски пушач на
Коментари Харесай

Лекари откриха в дробовете на пушач на електронни цигари нова съставка, предизвикваща заболяване

Лекари откриха в белите дробове на 17-годишен канадски пушач на електронни цигари съставна част, друга от тази, разпозната в Съединени американски щати и предизвикваща вълна от болести, оповестява Франс прес.

Въпросното вещество се назовава диацетил и провокира заболяване, наречено "пуканки на белия дроб ". Лезиите са разнообразни от тези, установени при близо 2000 пациенти в Съединени американски щати при пушачи на електронни цигари. В тази страна белите дробове на приетите в болница бяха получили увреждания в региона на алвеолите. Те приличаха на изгаряния, породени от химическо вещество. Американските експерти идентифицираха виновника - масло на витамин Е, добавяно в течността на електронните цигари.

В канадския случай лекарите се натъкнаха на облитериращ бронхиолит, характеризиращ се с инфектиране на бронхиолите - крайните разклонения на бронхите.

Същото заболяване беше намерено преди време при служащи от дружество за произвеждане на пуканки за микровълнови печки. Те бяха вдишали диацетил, добавка, която дава усет на масло на пуканките. Диацетилът не е рисков, когато се погълне, само че провокира "пуканки на белия дроб ",когато се вдиша.

Младият канадски пациент е бил в положително здраве, преди да стартира интензивно да използва ароматизирани електронни цигари, към които добавял THC, психоактивната съставна част на марихуаната.

Той насмалко не изгубил белите си дробове. Четири месеца след изписването му от болница, размерът на вдишания от него въздух бил с 45 % по-малък от този на неговите връстници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР