Лекари от ЦРУ са обмисляли дали да използват "серум на

...
Лекари от ЦРУ са обмисляли дали да използват "серум на
Коментари Харесай

ЦРУ обмисляло да прилага „серум на истината“ върху затворници

Лекари от Централно разузнавателно управление на САЩ са обмисляли дали да употребяват "серум на истината " в границите на стратегия за интензивни разпити - техники, сравнявани с изтезания и въведени след атентатите от 11 септември 2001 година Това демонстрират публикувани документи, съобщи Франс прес.
Инициативата е била препоръчана след несполучливи опити през 2002 година да бъдат получени сведения от палестинеца Абу Зубейда, обвинен, че е измежду уредниците на атентатите против Световния търговски център. Той не проговорил макар симулираните нееднократно опити за удавяне, лишаването от сън и затварянето му в тясно пространство.
Според отчет на някогашен основен доктор на Централно разузнавателно управление на САЩ сътрудниците му били "изненадани от интензивността и продължителността " на разпитите му, което наложило да потърсят "алтернатива, по принцип по-благоприятна, за разпити с потребление на опиати ".
Документът от 90 страници е качен в интернет от авторитетната правозащитна организация Американски съюз за цивилен свободи (АCLU), съумяла да издейства разсекретяването му след дълга юридическа борба.
Според него лекари от Централно разузнавателно управление на САЩ са разгледали исторически прецеденти и са били склонни да употребяват мощното успокоително мидазолам, без да са уверени в ефикасността му. "Изглежда, че в случай че едно лице може да издържи натоварен разпит, ще може да устои на опиатите ", написа създателят на отчета, само че отбелязва, че тези дроги "може да послужат за опрощение на пандизчията, с цел да се покаже по-разговорлив, без да изгуби достолепие ".
Подкрепилите тази концепция обаче срещнали спънка - на Централно разузнавателно управление на САЩ е неразрешено да употребява пандизчии като обект на научни проучвания след самоубийството на разположение, третирано с ЛСД в границите на секретна стратегия през 50-те.
Водила към този момент сражения с министерството на правораздаването за други способи на разпит, юридическата работа на Централно разузнавателно управление на САЩ "не е поискала да повдига пред министерството още един въпрос ", се споделя в отчета.
През 2009 година някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама спря дефинитивно оспорваната стратегия за разпити, оприличавани от време на време на изтезания и водени в секрети затвори на Централно разузнавателно управление на САЩ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР