Лекари от специализираната доболнична помощ алармират, че заради наложеното извънредно

...
Лекари от специализираната доболнична помощ алармират, че заради наложеното извънредно
Коментари Харесай

Лекари без работа заради извънредното положение

Лекари от профилираната доболнична помощ сигнализират, че поради наложеното изключително състояние нямат работа . Забранени са всички планови действия и съвещания, а хронично болните се опасяват да ги посещават. Всичко това ги лишава от доходи и те се притесняват, че няма да могат да внесат нито здравните, нито обществените си осигуровки. Медиците упорстват Българският лекарски съюз и Здравната каса да помислят как да облекчат ситуацията им.  
Почти месец коридорите на медицински център в Айтос са празни. Няма пациенти, а това автоматизирано значи,че експертите няма да получат пари от Здравната каса. Лекари се оплакват, че се тормозят за оцеляването си, оповестява.

Сериозно е ситуацията и при гинеколозите, за които карантината е още от февруари заради епидемията от грип " Б " . " Откакто влязохме в извънредно състояние, съвсем нямаме работа - издаваме болнични листове, бременните се обаждат по телефона, с цел да се съветват с нас, тъй като консултациите на място са неразрешени ", сподели за " Здравей, България " акушер-гинекологът доктор Станка Илиева.

Повечето лекари работят като еднолични търговци и се притесняват, че сдруженията им ще банкрутират. Лимитите за идващото тримесечие се дефинират на база изработеното през предходните три месеца. 

" Ние нямаме право да си останем у дома, освен поради приходите. Дори поради един пациент, налага се да дойдем на работа. Ние сме експерти от извънболничната помощ и формираме нашите приходи напълно от това, което изработим. Ще се получи по този начин, че няма да достигнем до минималния застрахователен предел, върху който би трябвало да си платим налози и осигуровки. Притеснява ни, че ще си платим за това, че сме идвали цялостен месец да работим, да вършим контакти с заболели и да слагаме под риск фамилиите си ", съобщи офталмологът доктор Балева.

Повечето от тези лекари са освободили медицински сестри и санитари, с цел да не заплащат заплати и осигуровки в изискванията на рецесия. Така остават единствено сметките за наем, ток, вода, опасни отпадъци. Затова упорстват Българският лекарски съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването да помислят и за тях.

От БЛС е взето решение всички лечебни заведения да получат 85% от предстоящите средно-месечни приходи в неепидемична конюнктура , без значение от регистрираната активност. Това е контрактувано сред Съюза и НЗОК и към този момент е записано в анекса на Националния рамков контракт за 2020 - 2021 г.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР