Лекари от Съединените щати приложиха нов революционен метод за лечение

...
Лекари от Съединените щати приложиха нов революционен метод за лечение
Коментари Харесай

Приложиха иновативен метод на лечение за редактиране на гени срещу генетично заболяване

Лекари от Съединените щати приложиха нов революционен способ за лекуване на пациент с генетично заболяване , осведоми БГНЕС. Това е първият подобен случай в страната и вторият в международен мащаб, се споделя в изказване, оповестено от биотехнологична компания, извършваща изследвания в региона.
Виктория Грей е жителка на Мисисипи. Родена е със сърповидно-клетъчна болест. Жената е „ редактирала “ гените си посредством способ на лекуване, наименуван CRISPR , заяви Popular Science. Лекарите са извлекли стволови кафези от костния мозък на 41-годишната Виктория и са употребявали CRISPR за модифициране на ДНК-то й. По този метод се задействал характерен протеин, допускащ вярното произвеждане на червени кръвни телца, се споделя в отчета, представен от „ Сабах “.
Болестта на сърповите кафези е генетично заболяване. Причинено е от недостатък в гените, който не разрешава производството на бета-хемоглобин - протеин, който контролира формата и действието на алените кръвни телца. Отсъствието на този протеин предизвиква това, нормално кръглата кръвна клетка да има сърповидна форма, като по този метод запушва дребните кръвоносни съдове и понижава превозването на О2. Всичко в цялост води до мощна болежка и голяма отмалялост.
Лечението с кръвообмен, което се употребява за терапия на заболяването, работи единствено при 10% от пациентите. Така, към 90% от сърповидно-клетъчните пациенти могат да бъдат лекувани с неотдавна изпробвания способ за модифициране на гени, в случай че лекуването, приложено от лекарите, се окаже сполучливо. Същият способ е бил прибавен преди този момент в Германия върху пациент с друго генетично заболяване, наречено бета-таласемия. Съобщава се, че към този момент се следи прогрес, макар че окончателните резултати към момента не са оповестени.
Методът за модифициране на гени също бе спорно тестван от китайския доктор Хе Джанкуй върху човешки ембриони в опит да се предотврати СПИН. Експериментите с човешки ембриони, които той е сложил в утробите на майки-носителки, бяха жигосани като неетични и против него са формирани правосъдни производства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР