Лекари от Пирогов създадоха мобилно приложение за първа помощ при

...
Лекари от Пирогов създадоха мобилно приложение за първа помощ при
Коментари Харесай

Лекари направиха мобилно приложение със съвети при изгаряне

Лекари от " Пирогов " сътвориха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне. След като бъде конфигурирано на телефона, „ Какво да вършим при изгаряне? “ дава информация, която хората елементарно могат да приложат сами. Освен на въпроса какво да се прави при изгаряне, приложението дава отговор и на другия не по-малко значим въпрос- какво изрично не би трябвало да се прави при такива обстановки.


Приложението е създадено от доктор Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна хирургия в Клиниката по изгаряне в " Пирогов ". Създадено е под управлението на началника на клиниката- доцент Мая Аргирова. Д-р Мартинов споделя, че хората постоянно бъркат, когато оказват първа помощ при изгаряне. Бъркат и при лекуването и самолечението.
лекар Мартин Мартинов, Клиника по изгаряне, " Пирогов ": Не би трябвало да се поставя кисело мляко, не би трябвало да се поставя олио, не би трябвало да се поставя свинска мехлем, не би трябвало да се поставя в никакъв, никакъв случай лед. Това, което би трябвало да бъде направено е едно изстудяване за 20 минути на наранена зона, стига тя да не е огромна, тъй като в случай че е огромна има риск от хипотермия.
По принцип изгореното място се охлажда с хладка до леко студена вода.Тези и други препоръки могат да се намерят в приложението. Включени са и стъпки на държание при другите видове изгаряне- пламъково, с гореща течност, електрическо, химическо и лъчево.
лекар Мартин Мартинов: Когато го прочетеш, когато следваш стъпките, нещата да се случат и да се движат в вярната посока, а не да се върнеш обратно в лекуването, да си влошиш положението и даже при обширните изгаряния да бъде под въпрос преживяемостта на пациента.
Отделна глава има и какво да вършат лекарите в Спешната помощ. За да работи приложението няма потребност от интернет, към този момент то съществува единствено за мобилни телефони, само че в бъдеще се мисли да прерасне в уебсайт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР