Лекари от Пирогов поискаха оставката на министъра на здравеопазването Стойчо

...
Лекари от Пирогов поискаха оставката на министъра на здравеопазването Стойчо
Коментари Харесай

Напрежението в "Пирогов" не стихва, лекари искат оставката на Стойчо Кацаров

Лекари от " Пирогов " желаеха оставката на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров в отворено писмо до президента и до служебния министър председател.

Това се случва ден, откакто Кацаров оповести, че е един от фиктивните пациенти в незабавната болница, а от " Пирогов " отхвърлиха думите му, с пояснение, че е бил признат, с цел да не се постанова да заплаща за проучванията си.

Според чиновниците на „ Пирогов “ служебният здравен министър е бил наясно, че в края на януари е бил приет в болница в „ Пирогов “. Целта е била да му се правят контролни проучвания след боледуване през ноември.

От болничното заведение насочват вниманието и върху това, че пътека за лекуване на затруднения след COVID-19 няма.

От Касата споделиха, че би трябвало не просто да се разкрие пътека, а да се обособи повсеместен логаритъм за лекуване. Такова предложение е имало още през ноември. От Българския лекарски съюз споделиха, че до този миг НЗОК не са показали финален логаритъм, с цел да се изготви съглашение. Така пациентите сега се лекуват по разнообразни клинични пътеки, съгласно засегнатите органи.

Според адвокати - точно този пропуск е причина за случаи като този.

От " Пирогов " разясняват, че Стойчо Кацаров е бил приет в болница с негово познание, в негово наличие и с неговата персонална карта. И показват, че в базата данни на незабавната болница попадат и резултати от проучвания, измежду които скенер, кардиограма и цялостен пакет лабораторни проучвания. Според лекуващия му доктор доцент Атанасов - показаната от министъра информация била изкривена.

„ Диагнозата „ Цироза “ идва от неистина. Не може един доктор да не прави разлика сред заглавие на клинична пътека и диагноза “, съобщи доцент Петър Атанасов, шеф на Коронавирус бранша в „ Пирогов”.

Кацаров е бил наясно, че с цел да се ревизира положението му след боледуването му от COVID-19, би трябвало или да заплати проучванията си, или да постъпи в болница:

„ Лично аз съм му обяснил, че пущам това Институт по зоология (история на болестта – бел. р.), с цел да не заплаща проучвания, които са много скъпички. Втория път не е спал в болничното заведение. И това е към този момент моето внимание, с което аз съм прекалил и съм го пуснал да е приходящ. Направил съм го като за брат. А той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти. “, сподели доцент Атанасов.

Според юриста по здравно право Мария Петрова тази процедура е неправилна, само че поражда, тъй като липсват пътеки, по които да се лекуват затруднения - като постковид синдром.

„ Като не можем да лекуваме съответно пациента, започваме да заобикаляме клиничната пътека и по коя пътека може да му се създадат проучвания, образна диагностика. От тази система страдат и лекарите, тъй като са принуждавани да правят документални измами, и пациентите, които не могат да получат съответна помощ, както е по закон “, сподели юрист Мария Петрова.

На втория следващ митинг в отбрана на " Пирогов " и проф. Балтов лекари обясниха и за какво чиновници са работили, до момента в който са били на лекуване, съгласно отчета на Касата.

„ Имаше освен лекари, само че и медицински сестри, които работеха, до момента в който са заболели, и помагаха на сътрудниците си “, изясни доктор Доросиев.

И през днешния ден, афектирани, медиците затвориха кръстовището пред болница " Пирогов ".

Освен че желаеха оставката на Кацаров - чиновниците на „ Пирогов “ снеха и доверието си от шефа на НЗОК. Във връзка с настояванията за оставката му - от Здравната каса споделиха, че " избрани лица не желаят НЗОК да извършва отговорностите си " и че законът не планува липса на надзор при изключителни условия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР