Лекари от Пекин установяват, че мъжете и жените са еднакво

...
Лекари от Пекин установяват, че мъжете и жените са еднакво
Коментари Харесай

По-застрашени ли са мъжете от коронавирус, отколкото жените?

 Лекари от Пекин откриват, че мъжете и дамите са еднообразно постоянно заразявани с новия тип ковид, само че доста по-често мъжете стигат до интензивно лекуване и два пъти повече от дамите умират от COVID-19. Техните открития са оповестени в Frontiers in Public Health.

" В началото на януари забелязахме, че броят на мъжете, умряли от COVID-19, е малко по-голям от този на дамите. Това ни накара да се замислим с какво е обвързвано – увеличената възможност от зараза на SARS-CoV-2 или гибел от вируса. Никой до момента не е правил такива проучвания, което ни накара да проведем наше проучване ", сподели Ян Цзинкуи, доктор от болница в Пекин, Китай, представен от ТАСС.

Почти от първите дни след експлоадирането на коронавирусната зараза SARS-CoV-2 в Ухан, лекарите почнали да виждат, че болестта COVID-19, което я предизвиква, е доста по-вероятно да болести и убие мъжете, в сравнение с дамите.

Първоначално биолозите свързват тези разлики с обстоятелството, че белодробните кафези на мъжете съдържат доста повече ACE2 рецепторни молекули, които вирусът употребява за зараза, в сравнение с сходни телца в дихателните органи на дамите. Впоследствие мненията на специалистите били разграничени, макар че множеството лекари не престават да имат вяра, че мъжете в действителност са по-податливи на това заболяване.

Цзинкуи и неговите сътрудници проучили този проблем в детайли, разглеждайки статистиката, получена както при лекуване на пациенти в тяхната лична болница, по този начин и в други лечебни заведения в Китай. Общо учените изследвали здравната история на повече от 1 000 пациенти, принадлежащи към най-разнообразни възрастови и социално-икономически категории.

Анализът на тези данни ненадейно посочил, че възможностите за зараза са почти идентични както за мъжете, по този начин и за дамите, само че вероятността от гибел от COVID-19 и развиването на затруднения е доста друга. По-специално делът на мъжете измежду жертвите на ковид е 70%, което е особено и за броя на пациентите, които са били на интензивно лекуване и се нуждаят от уред за изкуствено дишане.

Интересно е, че сходен модел се следи и измежду жителите на Китай, които са имали ТОРС през 2003 година Според учените това се дължи на обстоятелството, че неговият патоген също употребява ACE2 рецептори, с цел да проникне в клетките на белите дробове и други тъкани на човешкото тяло.

Според учените сходни разлики в естеството на развиването на COVID-19 при представители на по-силния и по-слабия пол би трябвало да се вземат поради както при прогнозиране на по-нататъшното развиване на епидемията, по този начин и при избора на способи за лекуване на пациенти, които към този момент са инфектирани със SARS-CoV-2.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР