Лекари от Научния медицински изследователски център Акад. В. Шумаков в

...
Лекари от Научния медицински изследователски център Акад. В. Шумаков в
Коментари Харесай

Руски лекари присадиха 3 органа на дете за първи път в света

Лекари от Научния медицински проучвателен център " Акад. В. Шумаков " в Москва са направили сполучливо присаждане на бели дробове и черен дроб на 9-годишно дете с муковисцидоза, съобщи ТАСС. Операцията е направена през февруари и е траяла 16 часа.
Това е първото в света присаждане на три органа по едно и също време, заяви на конференция съветската министърка на опазването на здравето Вероника Скворцова.
Уникалната интервенция за първи път се прави на дете. Досега в научната литература са разказани три сходни интервенции при пациенти на възраст 25-30 години, за жалост несполучливи.
Муковисцидозата е най-често срещаното генетично рядко заболяване, което нормално се демонстрира в ранна детска възраст и визира белите дробове и стомашно-чревната система.
Характеризира се с чести усложняващи се инфекции, които изискват ежедневна рехабилитация и инхалаторна поддържаща терапия. Често пациентът с муковисцидоза приема над 30 таблетки всекидневно, отделя над 3 часа за лекуването си и прави близо 10 инхалации.
Причината за болестта са два дефекта в по този начин наречения CFTR ген, унаследени от двамата родители. Към момента са известни над 1600 разнообразни разновидности, които предизвикват болестта.
9-годишният Михаил е страдал и от цироза. Сложното в тази ситуация е било намирането на донорски органи, защото детето е тежало едвам 30 кг. Сега то се усеща добре, движи се единствено и е готово за изписване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР