Лекари от ИСУЛ спасиха крака на мъж с хондросарком, 16-сантиметров

...
Лекари от ИСУЛ спасиха крака на мъж с хондросарком, 16-сантиметров
Коментари Харесай

Проф. д-р Пламен Кинов: Срещнах един от най-сложните случаи в практиката ми

Лекари от ИСУЛ избавиха крайници на мъж с хондросарком, 16-сантиметров недостатък и тежка зараза
Възстановяването ще отнеме 6 месеца

Свръхсложна интервенция ще върне естествения живот на 67-годишен мъж от София. Преди да потърси помощ в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, той е претърпял няколко несполучливи интервенции във връзка хондросарком (рак на хрущялната тъкан) на дясна тибия (подбедрица). В ИСУЛ пациентът постъпва с недостатък на костта и инфектирана остеосинтеза с фрактура на плаката и незарастване на костта. Към това се прибавят неприятен мекотъканен статус и рана на подбедрицата, инфекцията в която е породена от твърдоглав бацил.

„ Това е един от най-сложните случаи, които съм срещал в практиката си. Човекът постъпи при нас с извънредно сериозна зараза, която не се поддава на изцеление с медикаментите, които нормално използваме “, изяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология проф. доктор Пламен Кинов. Първоначално той обмисля да направи резекция на дефектите до здрава тъкан, изцеление на инфекцията и слагане на сегментен имплант. След като сегментният имплант е отхвърлен от компанията производител, известният ортопед още веднъж е в изходна позиция. Трябва да се откри различен метод да се реши казусът на пациента.

Проф. Кинов взема решение да се съветва със свои сътрудници от Западна Европа: проф. Стефано Бини от Калифорнийския университет и проф. Андреас Лайтнер. Проф. Лайтнер и българският ортопед са специализирали дружно в Университетската болница в Грац (Австрия), а в този момент австриецът е шеф в нея. Освен това той е ръководител на Европейското сдружение по туморна хирургия.  Проф. Бини и проф. Лайтнер са едни от водещите експерти в региона на ортопедията в Съединени американски щати и Европа. Заедно тримата намират решението: комплицирана реорганизация със сегментен превоз. Това е доста комплицирана интервенция, в която личната кост замества дефекта при дълготрайно лекуване в границите на 6 месеца – и при непрекъснато изтегляне от рамкова външна структура, наречена външен фиксатор.

Операцията, която е осъществена на 9 януари 2024 година, минава сполучливо. В екипа с изключение на проф. доктор Пламен Кинов, са доктор Атанас Панев, доктор Радоил Симеонов и доктор Семенисти, специализант от Русия. Пациентът бе изписан на 18 януари. Предстои му постепенно възобновяване на дефекта в крайници, който е 16 см. Това ще става с към 1 мм дневно, т.е. чака се да отнеме 170 дни или към 6 месеца.

„ Възстановяването е доста постепенно, само че преимуществото е, че зараства със лична кост, което е най-хубавото. Моята прогноза е, че ще се възвърне изцяло и ще има един естествен живот “, оптимист е проф. доктор Кинов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР