Лекари от Горна Оряховица спасиха дете на година и осем

...
Лекари от Горна Оряховица спасиха дете на година и осем
Коментари Харесай

Лекари от Горна Оряховица спасиха дете, заразено с вируса на морбили

Лекари от Горна Оряховица избавиха дете на година и осем месеца, което се е заразило с вируса на морбили и било признато в общинската болничното заведение в града със съществени затруднения. Там, това е първи случай на болестта от 13 години насам и първи случай в област Велико Търново за 2020 година., съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

В средата на предходната седмица, детето било признато в инфекциозното поделение на болничното заведение в Горна Оряховица в доста тежко положение, с морбили и усложнена пневмония.

От лечебното заведение и Регионалната здравна ревизия потвърдиха, че детето не е било имунизирано.

„ Като видях в какво положение е незабавно го закарах на доктор. Много сме признателни, че го излекуваха ”, съобщи Симеон, който е дядо на детето.

„ Като е пристигнало е било фибрилно, с висока температура, с кашлица, с обрив, конюктивит, отоци. Веднага е направена диагноза, проучвания, изпратени са до референтна лаборатория в София, където удостоверяват, че е морбили ”, изясни представителят на МБАЛ „ Свети Иван Рилски “ Горна Оряховица Ана Минева.

„ Детето е с пропуски в имунизационния календар, защото е имало интервал, в който е било без избор на персонален доктор. В нашата област това е първи случай за тази година. Детето е обитавало в интервала от 17- ти до 25 януари на територията на друга област и допускаме, че там се е заразило ”, разяснява доктор Ирина Млъзева от РЗИ Велико Търново.

Опасност от зараза с морбили във Великотърновска област няма, само че все пак от районната здравна ревизия към този момент са предписали противоепидемични ограничения до всички общопрактикуващи лекари и до лечебните заведения. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР