Лекари от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън обобщиха възможните

...
Лекари от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън обобщиха възможните
Коментари Харесай

Лекари разтълкуваха загадъчната усмивка на Мона Лиза

Лекари от болничното заведение "Бригам енд уиминс " в Бостън обобщиха вероятните болести на дамата, нарисувана на картината "Мона Лиза " от Леонардо да Винчи, като съгласно тях главното е понижена функционалност на щитовидната жлеза, заяви Юрик алърт.
"Загадката на Мона Лиза може да бъде позволена с елементарна здравна диагноза - болест, обвързвана с понижена функционалност на щитовидната жлеза ", твърди доктор Мандип Р. Мехра, шеф на центъра по сърдечносъдови болести в бостънската болница. Той заключи досегашните хипотези за заболяванията на Мона Лиза и предложи лични тълкования.
През 2004 година ревматолози и ендокринолози споделиха, че плаки по кожата и издутина на дясната ръка насочват към нарушаване в обмяната на липиди, наследствена хиперлипидемия и преждевременна атеросклероза. Според тях известната загадъчна усмивка се дължи на парализа на лицевия нерв.
Д-р Мехра и съавторът му обаче са уверени, че мощно понижената функционалност на щитовидната жлеза е доста по-вероятна диагноза, тъй като Лиза Герардини е умряла на 63-годишна възраст. Ако е страдала от сърдечносъдово заболяване и липидно разстройство, тя едва ли би живяла толкоз, като се има поради положението на медицината през 16-и век.
Външни признаци на хипотироидизъм са оредялата коса, пожълтялата кожа и допустима гуша, каквито се виждат на картината, посочи доктор Мехра.
Храната на италианците през Ренесанса не е съдържала задоволително йод. Затова на картините и скулптурите от този интервал постоянно се виждат хора с гуша.
Лиза Герардини е родила малко преди да театралничи за портрета. Затова е допустимо тя да е имала средродилно инфектиране на щитовидната жлеза.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР