Лекари от болница "Пирогов" спасиха момченце с рядка аномалия на

...
Лекари от болница "Пирогов" спасиха момченце с рядка аномалия на
Коментари Харесай

Лекарите, спасили момченце с рядка аномалия на пикочния мехур: Предстоят му и други интервенции

Лекари от болница "Пирогов " избавиха момченце с рядка особеност на пикочния мехур. Д-р Стоян Пеев, началник на детската урология и проф. Диян Енчев, началник на травматологията, направиха комплицираната намеса на детето.

„ Аномалията се назовава екстрофия на пикочния мехур, това е най-тежката особеност в детската урология, намира се при едно на 100 хиляди деца в международен мащаб”, посочи доктор Стоян Пеев в ефира на БТВ. Лекарят добави, че детето се ражда без предна коремна част. Предната част на пикочния мехур също отсъства. Има и травматологична част на аномалията – тазовият пръстен на детето е отворен, което пречи на стабилната походка.

Проф. Диян Енчев изясни, че става въпрос за ортопедичен проблем, асоцииран с тежката урологична особеност, която се дължи на редица проблеми по време на бремеността. Деформацията визира и тазибедрените стави и мускулатурата. „ Смисълът на ранната интервенция е, че се улеснява корекцията на костния и мускулния уред на тези деца. Това не е първата интервенция, която се прави в България, нашият екип има към този момент към 10 такива, имаме доста положителни резултати и това ще прерастне в научна работа”, уточни проф. Диян Енчев.

Д-р Стоян Пеев изясни, че детето е оперирано на 11 месеца, като преди този момент е претърпяло и интервенция на сърцето. „ Практиката е такива деца с аномалии да се оперират към втория месец. При тези аномалии вътрешните органи имат конструкция на мида – отворени са от вътре на открито, от пъпа надолу. При интервенцията се построява коремна стена, пикочен мехур. Операцията освен това дете беше 12 часа, само че това е единствено началото, предстоят и други етапи”, сподели още шефът на отделението по урология в „ Пирогов”.

Предстоят и други интервенции, само че в урологичната сфера, посочи и проф. Диян Енчев. По думите му интервенцията на таза е била травматична за детето. След две години детето още веднъж ще бъде оперирано. Операцията е на международно равнище, катекогирични са и двамата лекари.

Едно от децата, претърпяло такава интервенция към този момент е 8-годишно и е футболен вратар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР