Лекари от Александровска болница излизат на протест заради лошите условия

...
Лекари от Александровска болница излизат на протест заради лошите условия
Коментари Харесай

Лекарите от „Александровска“ ще протестират, не вярват на министър Ананиев

Лекари от Александровска болница излизат на митинг поради неприятните условия на труд и бедност в пространствата за лекуване на пациенти. „ Изобщо нямам доверие на този министър, откакто 50 милиона по този начин и не доближиха до медицинските сестри, не знам за какво да му имам вяра, че ще стигнат и някакви пари до нас. “
Това съобщи пред БНР доктор Андрей Коцев – доктор в болничното заведение и ръководител на Организацията на здравните служащи в профсъюз „ Защита “. Той дефинира ситуацията в болничното заведение като „ трагично “ и добави, че част от задграничните студенти в университетската болница отхвърлят да влизат в отделенията, защото някои здания са рискови.

Колкото повече време минава, толкоз по-скъп ще става ремонтът, безапелационен е Коцев. Според уредниците на митинга Министерство на здравеопазването са осведомени за неприятното положение на постройката, в която се обитават клиниките по алергология, хематология и ендокринология. В болничното заведение работят към 1400 – 1500 души и огромна част са членове на синдиката, само че освен те ще стачкуват, разгласи още той.

Въпреки изказванията от Министерство на здравеопазването, че ще се провиснал към 800 хиляди лв. за ремонт на две от клиниките – пари няма, акцентира Красимир Митов, ръководител на синдиката „ Защита “ в Александровска болница.

„ Информацията е, че през последните пет години управлението прави всичко допустимо министерството да отпусне пари за ремонт на тези здания, само че към днешна дата единствено обещания, а на процедура пари няма. Когато чашата преля още преди три месеца, когато се срути покрива на една от клиниките в Александровка болница и хората към този момент не могат да търпят това безсрамие, не могат да работят при тези условия, потеглиха към крайни дейности и министърът още веднъж стартира с обещанията – 300 000, 500 000, 800 000 лв., само че пари сега няма “, съобщи Митов.

Припомняме, че преди два дни лекарите оповестиха готовността си за митинг. След това излязоха информациите, че болничното заведение има стратегия за поправки на стойност 8,5 милиона лв. през идващите години, както и обещанието от Министерството на здравеопазването за незабавно разпределяне на 800 000 лева за поправки през тази година. Обявено бе, че през последните години са правени поправки за към 25 милиона лв.,

„ През последните 5-6 години е допустимо да са желали пари за поправки на други места, само че аз се удивлявам за какво тези 25 милиона не са употребявани за постройките, които са рискови за живота на хората, а са дадени за нещо друго! Това е забавният въпрос? Тези 800 000, които се подмятат от през вчерашния ден, действително няма да стигнат за безусловно нищо. Самата болница през вчерашния ден в известието си твърди, че са нужни 13,5 милиона за нашата постройка, емблематичната, на арката. Направите си сметка защо мога да стигнат тези освен това „ до 800 хиляди “. Не са споделили 800 000! Може и 8000 лева да дойдат.”, сподели в тази връзка доктор Коцев.

По думите му болничното заведение е държавна и министърът и Министерство на здравеопазването са тези, които би трябвало да обезпечат парите за ремонта.

„ Ние с управлението в това отношение нямаме проблем. Проблем, в случай че има сред тях – да се изясняват… Разчитаме не методики да ни предлага министър Ананиев, на което той е занаятчия – цяла година прави методики за медицинските сестри, а най-после се оказа, че нищо не са получили – а правене на план с нужните суми “, добави лекарят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР