Лекари наблюдават рязко нарастване на броя на преждевременните раждания в

...
Лекари наблюдават рязко нарастване на броя на преждевременните раждания в
Коментари Харесай

Бум на преждевременно родени бебета в Украйна

Лекари следят внезапно повишаване на броя на преждевременните раждания в някои региони на във време, в което войната навлиза злокобно във втория си месец. От родилните лечебни заведения както в Харков, по този начин и в Лвов оповестиха пред Би Би Си, че процентът на преждевременните раждания се е удвоил или даже утроил през последните седмици вследствие на стрес и медицински проблеми, свързани с войната.

Полина е родена в районното родилно поделение в Харков с тегло от едвам 630 грама. Средното тегло за родено в термина момиченце е към пет пъти повече.

Малката Виктория също е изключително нежна - 800 г и е родена в болничното заведение на Лвов при започване на март дружно със сестра си близначка Вероника, откакто майка й бяга от Киев. Наскоро тя съумява да наддаде още кг.

Тези две дребни момиченца, едното от които е бежанка, а другото се бори за глътки живот в град, бомбардиран от съветските сили, въплъщават сложния избор, пред който са изправени майките и лекарите тук.

Ирина Кондратова, лекарка, която дава отговор за грижите за Полина, споделя пред кореспондент на BBC, че преждевременните раждания са скочили до три пъти спрямо естественото в нейната клиника в Харков и в този момент съставляват 50% от всички раждания.

„ Инфекции, липса на здравна помощ, неприятно хранене: войната основава риск от прибързано раждане “, споделя доктор Кондратова. „ Раждаемостта ни към този момент беше висока, тъй като имахме доста пациенти от Донецк и Луганск. В конфликтни зони дамите прекарват доста време в препълнени изби, където инфекциите дебнат зад ъгъла. Освен това е по-трудно за дамите да стигнат до здравна помощ, в случай че имат потребност от нея. "

Докато процентът на преждевременните раждания в нейната клиника се е нараснал, Ирина споделя, че общият брой на пациентите й е намалял, защото дамите бягат от войната в Харков.

Майката на Виктория, Ирина Зелена, избяга в Лвов от Киев тъкмо преди да роди. „ Напуснахме поради всеобщ обстрел “, споделя тя. — През цялото това време бяхме в укритие ".

Тя е на мнение, че стресът от прекарването на първите дни от войната в бункер е съдействал за раждането на Виктория - и нейната сестра близначка Вероника повече от седем седмици по-рано.

Надолу по коридора в родилното поделение, Олга Богадиза е бременна в шестия месец и също чака близнаци. Тя споделя същата орис - бяга от Киев, обезверена да откри безвредно място, където да роди бебетата си, надалеч от обстрелите и полицейския час.

Отнема й три дни, с цел да стигне до Лвов, като през цялото това време не е в положение даже да се храни от боязън.

„ Толкова си изплашен, че не можеш да ядеш или да мислиш. Когато дойдох в Лвов, лекарят сподели, че съм отслабнала с 3,5 кг и че животът на моите бебета е в заплаха, тъй като развиването им е спряло “, споделя тя.

В родилното поделение положението й се възстановява и нейните близнаци стартират да се развиват още веднъж. Междувременно петгодишният й наследник я пита при всяко посещаване по кое време ще се появят на бял свят братята му. Олга е рускиня, брачният партньор й - украинец. Децата са това, което ги крепи най-силно във време на война.

Подължава на другата страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР