Лекари и социални работници в Пазарджик се видяха в чудо,

...
Лекари и социални работници в Пазарджик се видяха в чудо,
Коментари Харесай

Майка на болно бебе подлуди лекари и социални

Лекари и обществени служащи в Пазарджик се видяха в знамение, откакто дни наред бяха разигравани от родителите на двуседмично бебе, болно от пневмония, и най-сетне се наложи пеленачето да бъде настанено в приемно семейство, с цел да се поставят грижи за оздравяването му. Тогава бащата засипва обществените служащи със закани, а от дирекция „ Социално подкрепяне “ алармират полицията и прокуратурата.

Наложи ни се да отнемем детето от родителите и да го настаним в приемно семейство точна на Бъдни вечер, описа директорката на " Социално подкрепяне " Радка Кежева.
До крайната мярка се прибягва, откакто нищо друго не е помогнало, а животът и здравето на детето са били застрашени. В момента то е и под полицейска протекция.

Преди това обаче в Областната болница се разиграват трагични подиуми. Роденото на 6 декември момиченце е признато с двустранна бронхопневмония на 20 декември. На идващия ден медици алармират, че 16-годишната майка желае да напусне болничното заведение с детето, с цел да прекара празниците с бащата, с който живее на фамилни начала. При майката отиват обществен служащ, шефката на „ Закрила на детето “ Николета Узунова и Радка Кежева, с цел да я увещават да остане в болничното заведение до излекуването на бебето. Многократно тя отхвърля и потегля, те я молят да се върне и по този начин, до момента в който родилката се съгласява и остава.

На 24 декември обаче майката бяга от отделението и отнася пеленачето дружно с абоката на ръчичката, а то към момента е сериозно зле. По неотложност обществените викат на помощ полиция и потеглят да търсят момиченцето, с цел да го върнат в отделението. Намират го на моста на Марица да се вози в самоделната рикша на бащата, която той тегли с велосипед. Майката също е там. Предлагат да я закарат с патрулката до болничното заведение. Тя отхвърля, само че твърди, че ще отиде сама.

„ Действително пристигна в Спешно поделение, където аз и сътрудниците я чакахме, споделя Кежева. Там обаче в наличието на всички медици от дежурната промяна закрещя, че не го желае това дете и ще го остави. Те бяха възмутени - като желае, да си върви, само че за какво не го е оставила в болничното заведение, с цел да го лекуват?! Това наложи бебето да бъде ориентирано към Второ детско, тъй като там има опция да остане и самичко. То към този момент имаше още един проблем - кръвоизливи в очите. Предложихме и незабавен банкет в Комплекса за обществени услуги, където отново можеше да са под специфични грижи за празниците - въпреки всичко това е болно новородено. В интерес на истината, мъжът настояваше за същото. А тя си потегли. Така се наложи ние да пренасяме детето от кабинет на кабинет за наложителните прегледи. Всичко завърши към 19,00 часа и момиченцето отново беше признато. Всички бяха възмутени - и лекари, и чакащи пациенти - по какъв начин може майка да изостави бебе на дни в това положение?! “

Кежева изяснява, че детето не е отнето. То е сложено под полицейска протекция и е поверено на приемно семейство, с цел да му се даде късмет да се възвърне и укрепне. За лишаване към този момент не се мисли - това е доста, доста последна мярка. Жената има право да се вижда с чедото си, с нея работят експерти и даже я убеждават да си го вземе, когато то оздравее. Защото каквито и да са родителите, няма по-добро място от фамилната среда за всяко дете.

На 2 януари те са посетили „ Закрила на детето “, препоръчано им е да подпишат заявление, че желаят да си вземат момиченцето. Изненадващо, майката и бащата отказали да подпишат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР