Лекари и пациенти отбелязаха 30-годишнината от създаването на интензивното отделение

...
Лекари и пациенти отбелязаха 30-годишнината от създаването на интензивното отделение
Коментари Харесай

Интензивното при Клиниката към детската хирургия на УМБАЛ „Св. Георги“ стана на 30

Лекари и пациенти означиха 30-годишнината от основаването на интензивното поделение при Клиниката към детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги ”. Тържеството протече като среща на медици с излекуваните от тях деца и фамилиите им. В нашия живот като лекари, анестезиолози, хирурзи имаме разнообразни прочувствени положения - от цялостната наслада до разочарованието, от изтриването на сълзите, до насладата в майчините очи, сподели началникът на Клиниката по детска хирургия проф. Д-р Пенка Стефанова, представена от Българска телеграфна агенция.

Сред първите пациенти на клиниката още като новородени са били 27-годишният Красимир Коев от Димитровград и 29-годишната Кристина Кузманова от Кърджали. Кристина показа, че е лекувана от доцент Никола Чаталбашев, който я избавя със серия от интервенции. Днес тя е детска учителка. Тези хора са ми като семейство и не сме спирали да поддържаме контакт, описа Красимир. По думите му им дължи това, че е жив и съумял.

На празника участваха и някогашни лекари, и медицински сестри. С 30-годишен стаж,  87-годишната операционна сестра Мария Връдова показа, че в работата ѝ е било значимо да е деликатна, да гледа ръцете на хирурга и да слуша.

Лечебното заведение е учредено 1992 година от анестезиолога проф. Атанас Атанасов. То е единственото в Южна България, в което се лекуват и оперират деца и новородени с вродени малформации. До момента са направени 53 700 анестезии, а през отделението са минали 3070 деца, като множеството са излекувани сполучливо. Проф. Атанасов е индивидът, който съумя да вкара общоприетата анестезиология в тази на детския организъм, сподели проф. Иван Иванов, шеф на Клиниката по педиатрия към болничното заведение.

По думите му двете клиники съумяват да избавят животи с помощта на това, че си имат вяра, работят взаимно и обичат работата си и децата. " Лекувайте всеки пациент като собствен непосредствен родственик " е посланието, което основателят на клиниката приживе е отправял към сътрудниците си, уточни щерка му инж. Атанасова.

Пловдивският митрополит Николай извърши водосвет и уточни в словото си, че Господ е дал на лекарите божествени гении. Вие владеете съвършеното лекарско изкуство и съм уверен съм, че не сте пропилели нито един момент от живота и служението си, означи владиката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР