Лекари и медицински сестри от общински болници в 23 града

...
Лекари и медицински сестри от общински болници в 23 града
Коментари Харесай

Mедици от общински болници в 23 града излязоха на протест

Лекари и медицински сестри от общински лечебни заведения в 23 града у нас излязоха на митинг поради финансовите проблеми на лечебните заведения. За 1 час медиците прекратиха работата си. Голяма част от общинските здравни заведения са в тежко финансово положение и са изправени пред банкрут.

Болницата в Чирпан е една от тях. Протестът на медиците е подсилен от стотици жители на Чирпан, които се стекоха към центъра на града, с цел да окажат поддръжката си, съобщи Българска национална телевизия.

Множество общински лечебни заведения са в тежко финансово положение, като някои са на на ръба на банкрута. Лечебните заведения работят с клинични пътеки от 2006 година, от когато минималната работна заплата се е нараснала три пъти, както и цените на медикаменти и здравни консумативи.

Предварително бяхме оповестили настояванията си, които сведохме до три, елементарно изпълними неща, сподели доктор Неделчо Тотев, шеф на болничното заведение в Чирпан.

Първото от настояванията на медиците е да се обезпечи целева дотация за общинските лечебни заведения от 30 млн. от републиканския бюджет, а не от парите за здраве. Средствата ще компенсират отношението на страната към общинските боници, добави доктор Тотев. Те ще отидат за погасяване на просрочените отговорности, поради които доставчиците отхвърлят, както и за неизплатените суми на личния състав.

Второто искане е цените на клиничните пътеки да бъдат обновени, както и да се изплатят надлимитните отговорности на всички лечебни заведения. Става дума за тези клинични пътеки, които покриват всеобщата патология, с която общинските лечебни заведения имат право да работят.

Третото искане на медиците е да се организира незабавен спор на тематика бъдещето на опазването на здравето в България, добави доктор Тотев.

Протестът на медиците се поддържа и от Българския лекарски съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР