Лекари да санкционират колегите си за нарушения, а в случай,

...
Лекари да санкционират колегите си за нарушения, а в случай,
Коментари Харесай

В България липсва статистика за лекарските грешки

Лекари да глобяват сътрудниците си за нарушавания, а при положение, че са съдбовни - да лишават правата им. Така съгласно ръководителя на столичната лекарска гилдия ще се лимитират опциите за неточности и злоупотреби. За задачата са нужни промени в законодателството.

10% от пациентите Съединените щати получават увреждане след лекуване в болница. Американско изследване демонстрира, че лекарските неточности са третата водеща причина за гибел след онкологичните болести и злополуките. А у нас статистика за лекарските неточности няма.
доктор Асен Меджидиев - ръководител на Столична гилдия на БЛС: Търсим следствената работа, с цел да забележим статистика в кои специалности, къде съответно има - накъде би трябвало да си насочим ние напъните. Ние би трябвало да бъдем даже по-силният коректив, в сравнение с съдът и прокуратурата - самият Лекарски съюз.д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС: " Част от отговорностите на нашите етични комисии бяха конфискувани в един различен мега орган, което не мисля, че беше вярно. Най-добре е, когато съществува подобен вид проблем, да бъде разискван първо измежду лекари ".
Делата против медици не са малко и се точат с години. Най-често правосъдна отговорност от медици се търси за причиняване на тежки телесни повреди и гибел.
Иван Сотиров - юрист: Присъдите са по-скоро условни. И с високи размери на компенсациите за неимуществени вреди.
В България няма и правила за добра здравна процедура.
доктор Асен Меджидиев - ръководител на Столична гилдия на БЛС: Тук се задължаваме да съблюдаваме един корав логаритъм към всяка една диагноза, от който не би трябвало да бягаме.
Експерти към този момент пишат разпоредбите за добра здравна процедура. Очаква се да бъдат подготвени доникъде на годината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР