Лекар, уличен в източване на Здравната каса и фалшифициране на

...
Лекар, уличен в източване на Здравната каса и фалшифициране на
Коментари Харесай

Очен лекар, уличен в източване на НЗОК е повишен в национален консултант


Лекар, махленски в източване на Здравната каса и подправяне на документи, беше нараснал в народен съветник по очни заболявания. Това разкри следствие на журналиста Васил Иванов, NOVA. Става дума за доцент Борислав Кючуков, началник на очната клиника в ИСУЛ, против който и сега се води следствие от прокуратурата и ГДБОП.

Проверка на Здравната каса, следствие на прокуратурата и ГДБОП уличи доцент Кючуков, че е източил 300 000 лв. от здравните ни осигуровки за интервал от 3 години. Експертиза потвърждава, че лекарят е записвал в здравната документи, че е направил комплицирани интервенции на всички 860 пациенти, които са отишли в клиниката за рутинната процедура - унищожаване на перде. За рутинната процедура Здравната каса заплаща 360 лв., а за написаните от Кючуков затруднения – двойно повече-700 лева

След като доктор от отделението алармира за измамата, Касата назначи инспекция от трима водещи специалисти, които прегледаха пациентите на Кючуков.

„ В оперативния вестник при пациентите е написано едно и също нещо, а не може при всички пациенти да настъпи едно и също затруднение, няма по какъв начин. Според мен е недействителен този % на усложнения”, разяснява доцент Анета Мишева, проверяващ специалист.

Проверяващият специалист проф. Ботьо Ангелов е безапелационен, че е хванал доцент Кючуков в нарушавания.

„ Това, което е писано вътре, че е правена такава предна витректомия, такова деяние няма осъществено хирургично. Но неговото нарушаване най-много е, че той е провел проведена незаконна група. Това на процедура е писмено закононарушение и то взето единствено едно. Умножено по 851 си представете какъв брой документални закононарушения са. Отделно информиране на Касата, настрана източване на ресурс”, разяснява проф. Ботьо Ангелов, проверяващ специалист.

Измама се удостоверява и от различен факт. Операцията от 700 лв. се прави с един характерен инструмент за еднократно прилагане, наименуван витреотом. За всичките 860 пациенти обаче, клиниката е разполагала единствено с един.

„ Дадоха пояснения, че макар че е еднократен, са го употребявали неведнъж и т.н”, изясни шефът на НЗОК Дечо Дечев. „ Категорично е източване на Касата”.

„ Тук към този момент се намесват и чисто престъпни детайли, в смисъл, че се разказват положение на пациента в публични документи - епикриза, оперативни протоколи и така нататък, които очевидно не съдържат справедлива информация”, изясни доктор Дечев.

След като екипът на NOVA потърси доцент Кючуков в ИСУЛ, бяхме препратени към частния му кабинет.

Междувременно до момента в който течеше следствието на ГДБОП, доцент Кючуков оглави експертния съвет по очни заболявания към здравния министър. Предложен от останалите членове на съвета, който реши да го отбрани. Здравната каса наложи санкция от 300 000 лв. на болница ИСУЛ поради потвърденото източване на пари.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР