Лекар-специализант, на който държавата е плащала специализацията, ще трябва три

...
Лекар-специализант, на който държавата е плащала специализацията, ще трябва три
Коментари Харесай

Лекарите с платена от държавата специализация, ще трябва да работят 3 г. в България

Лекар-специализант, на който страната е плащала специализацията, ще би трябвало три години след завършването на образованието си да остане да работи в България и то в съответни лечебни заведения, посочени от здравното министерство, в които има дефицит на съответните експерти. Това е една от измененията, които от през днешния ден влизат в действие, откакто измененията в наредбата за придобиване на здравна компетентност бяха обнародвани в Държавен вестник.

Идеята на измененията е страната да има контрола върху обезпечаването на нужните фрагменти в опазването на здравето, защото в този момент няма опция да влияе, когато се откри дефицит на избрани експерти. Досега заплащането за лекарите-специализанти беше за сметка на бюджетите на лечебните заведения и заради финансови компликации доста от тях въобще не афишират места за специализанти. А страната не можеше да дефинира какви фрагменти да развива предпочитано според от потребностите на здравната система.

Първоначално планът за промени в наредбата предвиждаше специализантите на държавна прехрана да би трябвало да работят в същата болница, в която са специализирали и то толкоз време, колкото страната е плащала за тях. Сега младите лекари ще имат право на избор сред разнообразни лечебни заведения в разнообразни обитаеми места, които здравното министерство ще дефинира според от дефицита. Ако не работят нужните три години в тези места, лекарите ще би трябвало да върнат на страната платените суми. Ще се приспада отработеното време.

Размерът на месечната дотация за базите за образование за всеки специализант в общия случай ще е в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Министърът на опазването на здравето към този момент ще може да дефинира специалности, за които ще се заплаща по-голям месечен размер на дотацията, само че не по-голям от три минимални работни заплати и дължимите осигурителни вноски върху тях. Трудовото заплащане на специализантите, признати тук-там, за които страната изплаща дотация, няма да може да е по-малко от две минимални работни заплати, а за специалностите, при които се регистрират отрицателни трендове, възнаграждението е до три минимални работни заплати.

Въвеждат се и нови правила, с които се чака да се отговори на дефицита на персонални лекари. Предвижда се те към този момент също да получават заплащане за специализацията си, като заплатата на специализантите, финансирани от страната, няма да може да е по-малко от 1,8 пъти минималния месечен размер на осигурителния приход за съответната икономическа активност и квалификационна група специалности.

Специализацията по Обща медицина ще се реализира по общия ред за клинични специалности – въз основа на срочен трудов контракт на служба за специализант, а не въз основа на заповед на ректора. По този метод ще бъде позволен главният проблем с неналичието на приходи по време на специализацията. Създава се опция за субсидиране на базите за образование на лекари по обща медицина, каквато до момента не съществуваше. Размерът на месечната дотация за специализиращите за персонални лекари ще е в размер на два пъти минималния застрахователен приход и дължимите осигурителни вноски върху него.

Освен това с измененията се вкарва и оптимален период, в който образованието за придобиване на компетентност би трябвало да завърши с сполучливо полагане на държавния изпит - не повече от 5 години след приключване на периода за образование по съответната компетентност. След това образованието за придобиване на компетентност ще се приключва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР