Лекар от Казанлък обяви, че започва гладна стачка днес, веднага

...
Лекар от Казанлък обяви, че започва гладна стачка днес, веднага
Коментари Харесай

Лекар от Казанлък започна гладна стачка

Лекар от Казанлък разгласи, че стартира гладна стачка през днешния ден, незабавно след привършване на нощното си дежурство.

Д-р Захари Стойчев е акушер-гинеколог. Основната причина за решението му е желанието за по-добро финансиране в опазването на здравето. Той посочи, че България е на последно място в Европейски Съюз по % на разноските за опазване на здравето от брутния вътрешен артикул.

Лекарят е на 73 години и има 42 години стаж. Избира тази форма на митинг, с цел да насочи вниманието към проблемите в опазването на здравето, което съгласно него, в никакъв случай не е било по-лошо. „ Все още не можем да стигнем фантазията ни от 2000 година най-малко 5% от Брутният вътрешен продукт да се заделя за опазване на здравето. В най-бедните страни от Европейски Съюз този % е 6-7%, в развитите страни е 10-12%, а в Съединени американски щати е 16-17%”, уточни доктор Стойчев.

В идващите дни той ще продължи да работи макар гладната стачка. „ Това е сигнална гладна стачка, която ще продължи 3 дни. Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в здравеопазването”, посочи лекарят.

„ От основаването на Здравноосигурителната каса до момента има напълно малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работим, а към този момент към 10 година няма никакво. Ако има мърдане нагоре на някои клинични пътеки, други се смъкват. По този метод след последната смяна в цените нашата болница ще получи със 100 000 лева по-малко при същия размер работа, в сравнение с предходната година”, добави той.

По думите му цялата болница се крепи с помощта на работещи пенсионирани лекари. „ Във всички браншове работят по трима експерти по здравни грижи. Те не могат да си употребяват отпуск, да създадат график. Всичко това е разследване от недофинансирането на здравната система”, съобщи доктор Стойчев.

Според него, в случай че ръководещите не трансформират отношението към опазването на здравето, може би след 10 година в България напълно ще липсва опазване на здравето. „ Всички дребни лечебни заведения ще банкрутират, което значи липса на качествено здравно обслужване. Хората ще умират по пътищата към огромните лечебни заведения, тъй като няма да получат в точния момент здравна помощ”, заключи стачкуващият доктор.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР