Лек оптимизъм за развитието на бизнес климата в България през

...
Лек оптимизъм за развитието на бизнес климата в България през
Коментари Харесай

Расте леко оптимизмът на австрийския бизнес у нас

Лек оптимизъм за развиването на бизнес климата в България през 2018 година показват австрийските компании, работещи в Българи Те резервират терзанията си по отношение на правосъдната промяна у нас и остават на мнение, че основното за превръщането на България в по-привлекателно място за вложения е битката с корупцията, само че към проблемите се причислява изострящия се дефицит на работна ръка – не квалифицирана, а изобщо работна ръка, както и " ужасната " пътна инфраструктура.

Това сочи проучване измежду 35 австрийски компании, работещи на българския пазар, извършено онлайн през октомври 2017 година и показано във вторник от комерсиалното посланичество към австрийското посолство в София.

Подобряване на икономическия климат в предходните 12 месеца регистрират 40 % от интервюираните, а 43 на 100 чакат тази наклонност да продължи и през 2018 година Докато 23 на 100 от австрийските компании считат, че през 2017 година бизнес средата се е влошила, на същото мнение за сегашната година остават 11 %, а очакващите нищо да не се промени нарастват от 37 на 46 на 100.

Ръст в оборотите през предходната година са отчели 22 %, а 25 на 100 чакат същото и през тази година.

Борбата с корупцията и престъпността се счита за основна за превръщането на България в по-атрактивно място за бизнес от 23 на 100 от австрийския бизнес, а по 19 % желаят предвидима икономическа политика и правна сигурност. 17 % желаят понижаване на бюрокрацията, а 10 на 100 – политическа непоклатимост.

Квалификацията на фрагментите също се слага преди всичко по значимост от 19 % от австрийските компании, работещи у нас, а за 15 % проблем е изобщо съществуването на работна ръка. " Често казусът е намирането на работна ръка изобщо, а освен на квалифицирани фрагменти ", съобщи комерсиалният консултант на австрийското посолство Улрике Щрака при представянето на данните.

Тя въпреки всичко отбелязва, че нещата в тази посока потеглят на възстановяване след въвеждането на дуалната система на обучение в редица гимназии в страната. Този метод се уголемява и нарастват паралелките, учещи по стратегии, създадени взаимно в бизнеса за неговите потребности, със стажове и даже стипендии за учениците, добави София Дамянова, управител на план за дуалното образование към търговия отдел на австрийското посолство у нас. Управителят на строителната " Баумит " Николай Бъчваров даде образец по какъв начин неговата компания дава стипендии на възпитаници, с цел да бъдат арестувани в България като фрагменти, като финансовата помощ не е обвързана със обвързване на ученика да работи за сдружението. " Все повече хора осъзнават, че покупателната дарба на един лев надвишава тази на едно евро ", съобщи той.

Щрака уточни, че близо 60 % от австрийските компании са подготвени да наемат на работа минали дуално образование, а 5.7 на 100 към този момент вземат участие в тази стратегия. Близо 86 на 100 от австрийския бизнес е декларирал, че плащаните от тях заплати са над междинните за сектора или възнамеряват нарастването им. Бъчваров даде за образец по какъв начин неговата компания е вдигнала трудовите хонорари, които приблизително са 1500 лева, с 10 на 100 от 2018 година, само че в това време уточни, че малко са служащите действително си създават заплатите, защото общата продуктивност е несъответстваща на получаваните хонорари.

Бъчваров също по този начин счита, че страната ни има голям проблем с районната пътна инфраструктура и даде за образец региона на фирмената индустриална база, където пътят се кърпел годишно и " същите дупки след това отново се отварят " вместо да се направи сериозен ремонт.

Алекс Хайрабедян, шеф на компанията за тръби " Пайплайф ", се оплака от това, че качеството на продуктите се ревизира единствено по документи, само че не и физически, което основава проблеми на неговата компания при осъществяване на поръчки.

Въпреки проблемите, австрийският бизнес има вяра, че икономическото състояние пазарите у нас ще се подобрят, излиза наяве от думите на Щрака. " Все още е нужна сериозна работа в региона на правосъдната промяна ", добави обаче тя

Щрака уточни още, че през 2017 година комерсиалният оборот сред двете държани е повишен до 2 милиарда евро като за пръв път износът на български услуги в Австрия надвишава вносът на австрийски такива у нас. По думите й това се дължи на даването на услуги от дъщерните компании в България на фирмите майки в Австрия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР