Лех Валенса, Бронислав Коморовски и Александър Квашневски Трима бивши полски

...
Лех Валенса, Бронислав Коморовски и Александър Квашневски Трима бивши полски
Коментари Харесай

Трима бивши президенти настояват ЕС да защити правовата държава в Полша


Лех Валенса, Бронислав Коморовски и Александър Квашневски

Трима някогашни полски президенти, измежду които Лех Валенса, както и други висши чиновници, приканиха европейските институции да защитят правовата страна в страната им, застрашена съгласно тях от политиката на ръководещите консерватори, съобщи Франс прес.

" На 3 юли ще влезе в действие закон за Върховния съд, премахващ дефинитивно правилото за разделяне на трите управляващи и самата същина на демократичната правова страна ", декларират подписалите документа в зов, поместен от опозиционния ежедневник " Газета виборча ".

" Управляващата партия завършва демонтирането на системата за разделяне на трите управляващи в директно нарушаване на правилата, залегнали в полската конституция ", настояват те. Авторите приканват " Европейската комисия и Европейския съвет да останат правилни на основополагащите полезности, посочени в член 2 от Договора за Европейския съюз ", където се загатва и правовата страна наред с човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството и зачитането на човешките права.

Полските консерватори, пристигнали на власт през 2015 година, са затънали в нескончаем спор с Европейската комисия за подхванатите от тях нееднозначни промени на правосъдната система. Според Европейска комисия измененията подкопават правосъдната самостоятелност и заплашват върховенството на закона. През декември тя задейства процедура, която теоретично може да докара до наказателни ограничения, и насочи рекомендации към Полша да усъвършенства обстановката.

Полското държавно управление извърши някои от предложенията, само че сподели, че други биха отслабили промените, които са значима част от неговата политика.

Изразявайки вяра, че полското консервативно болшинство ще стартира " почтен разговор " с евроинституциите и " ще промени политиката си, която е в прорез с общите ни европейски полезности ", създателите на апела акцентират, че Европейски Съюз е " последната инстанция, която може да отбрани правовата страна в Полша ".

Първият автограф под документа е на именития някогашен началник на полския профсъюз " Солидарност " Лех Валенса, нобелов лауреат за мир. Следват подписите на някогашните президенти Александър Квашневски и Бронислав Коморовски, на четирима някогашни министър председатели, четирима някогашни външни министри и трима видни дейци на антикомунистическата съпротива, тогавашни политзатворници, прецизира Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР