Леглата не достигат в джамиите и училищата, превърнати в подслониБроят

...
Леглата не достигат в джамиите и училищата, превърнати в подслониБроят
Коментари Харесай

Броят на жертвите на опустошителните земетресения надхвърли 23 000

Леглата не доближават в джамиите и учебните заведения, превърнати в подслони

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надвиши 23 хиляди. На фона на напъните на спасителите пораства отчаянието и разочароването на хората, до които помощ не доближава. Четвърта нощ температурите са под нулата, предава.

В Газиантеп хиляди фамилии спят в колите си и в спонтанни палатки, леглата не доближават в джамиите и учебните заведения, превърнати в подслони. Жителите на сирийския град Алепо обезверено се нуждаят от отопление - студът заплашва да отнеме още животи - този път измежду хората, останали без дом.

Елбистан - епицентърът на второто мощно земетресение в Турция, е обкръжен от голям брой дребни села. Дотам обаче помощ не идва или това става прекомерно постепенно поради неприятното време и отдалечеността на региона. В заснежените покрайнини на призрачния град хората идват да вземат помощите напряко от микробусите.

Заради неналичието на палатки колите са единственият заслон за мнозина. Местните споделят, че помощта е почнала да идва едвам през вчерашния ден, камионите не могат да доближат селата в тази част на Южна Турция.

Президентът Ердоган продължава обиколката на засегнатите от нещастието региони. В окръг Адъяман той заяви, че за жертвите на земетресението ще бъдат предоставени помощи за наем в продължение на една година. По думите на Ердоган предпочитано ще бъдат издигнати нови здания.

Сирийският му сътрудник Башар Асад за първи път се появи на обществено място след опустошението. Той посети болница в Алепо и осъди реакцията на Запада след трусовете.

Помощта до Сирия стига доста мъчно поради логистични проблеми, само че и поради обстоятелството, че част от най-засегнатите региони се управляват от опозицията.

Там към този момент дойдоха първите камиони с филантропична помощ, само че съгласно сирийската гражданска отбрана " Бели каски " това не е специфична поддръжка, а част от периодическите доставки на Организация на обединените нации. Оборудването, отчайващо належащо, с цел да се извадят хората под руините, по този начин и не идва.

" Нека ви опиша обстановката почтено - същинска злополука. Организация на обединените нации би трябвало да се извини на сирийския народ за неналичието на поддръжка и за разочарованието, което аргументи, заставайки на страната на нарушителите в Сирия, че остави хората без храна и заслон. До през днешния ден те не са получили никаква помощ ", съобщи Раед ал Салех, началник на сирийската гражданска отбрана.

Заради гражданската война Сирия е разпокъсана и доста елементи от дълго време са труднодостъпни за интернационалните филантропични организации.

През първите дни след земетресението пристигаха доставки от другарски на режима на Асад страни като Русия, Иран и ОАЕ. Но цели региони в Северозападна Сирия остават на практика откъснати, тъй като филантропичната помощ за тях може да мине единствено през Турция или през следените от държавното управление територии.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР