Легла за умиране. Такива ще бъдат открити в болниците. Разбира

...
Легла за умиране. Такива ще бъдат открити в болниците. Разбира
Коментари Харесай

Коронавирус в България: легла за умиране

Легла за умиране. Такива ще бъдат открити в лечебните заведения. Разбира се, министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов не ги назовава по този начин - става въпрос за нови кревати, за " да се усъвършенства процесът ", да се основат " характерни " структури, да се… трансферира отговорността другиму.
Няма да е мъчно, когато гибелта ще е скрита зад вратите на лечебните заведения. Хората няма да умират в колите за спешна помощ, както се случва, когато отхвърлят да ги одобряват заради цялостни отделения; няма да умират и по домовете си от ненадейно утежняване, както нормално се получава при Ковид-19; нито заради неспособност на незабавна помощ да стигне в точния момент до тях. И публицистите няма да питат чия е отговорността, никой няма да вини премиера Бойко Борисов, министъра на опазването на здравето проф. Ангелов или даже вицепремиера Томислав Дончев, мъдруващ по малките екрани по какъв начин " в този момент изкуството е да се движим по ръба на бръснача ". Само че по ръба на бръснача се движат медиците, не политиците.
Вината за гибелта, настъпила заради неспособност на медицинския личен състав да поставя грижи за повече заболели или заради липса на задоволително подготовка, ще се хвърли на безгласния Ковид-19. Кой би се усъмнил - при тези темпове на разпространяване на болестта и смъртност? Кой би ревизирал - при тези осакатени от политическо верноподаничество институции?
Зад вратите на лечебните заведения
Здравният министър заяви, че " спомагателният потенциал за банкет на заболели с ковид в лечебните заведения се усилва от 10% на 20% от болничните кревати, а за лечебните заведения, които имат разкрити не по-малко от 50% кревати за инфектирани с ковид, също ще бъдат отпуснати спомагателни средства ". Чудесно. А с какъв брой се усилва спомагателният потенциал на медицинския личен състав при хроничния недостиг на лекари и медицински сестри в 368-те лечебни заведения в България и от ден на ден заболели измежду тях? Излиза, че все по-малко медици ще би трябвало да се грижат за от ден на ден заболели.
По БНР ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев съобщи: " При нас разпадът е неизбежен. В момента единствено изпълняваме, не се оправяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане по този начин, че в случай че епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово лечебните заведения ". В болничното заведение в Разлог да вземем за пример сега " на терен " във вътрешно поделение остават двама лекари, които би трябвало да се грижат за 24 пациенти с доказан Ковид-19, други над 30 с пневмонии, които чакат резултати от PCR-тестове. Причината е, че другите двама лекари на работа в отделението също са с ковид, единият от тях бе превозен в реанимация в софийска болница. На доста други места обстановката е сходна. Запълват се стаи с кревати, само че няма кой да лекува, нито да обгрижва болните. За този проблем ръководещите не приказват. Така им е комфортно - нали работата с леглата е уредена. А околните постоянно хвърлят виновността за загуба на непосредствен на лекуващия доктор, не на Борисов или здравния министър, който и да е той.
Препълнените лечебни заведения, зачестилите случаи на умряли и репортажи за коли за спешна помощ с заболели, които никой не желае да одобри, провокираха истерично презапасяване с медикаменти, употребявани за лекуване на Ковид-19. Става въпрос за кортикостероиди, някои антибиотици като Azithromycin (Azax, Azitrox, Sumamed и други търговски наименования), антитромботични медикаменти. Презапасяване с лекарства имаше и при започване на пандемията напролет. И тогава, и в този момент това докара до дефицити. Но в този момент инфектираните и болните са десетки пъти повече - всеки трети тестван българин е позитивен, по думите на здравния министър.
Опит за гасене на пожар
В опит да изпреварят готвената през днешния ден акция от " Отровното трио " и Мая Манолова под надпис " Леглата не лекуват сами ", ръководещите оповестиха в неделя нови ограничения. Някои от тях са много странни като оповестените от столичния кмет Йорданка Фандъкова Ковид-зони в ДКЦ-ата (диагностично-консултативни центрове). В тях ще би трябвало да работят доктор, сестра, лаборант, които ще правят клиничен обзор, тест за Ковид-19, проучвания на кръв и нагледно проучване на белите дробове. Преди това обаче хората би трябвало да минат през общопрактикуващ доктор, който да ги насочи към " зоните ". После отново би трябвало да се върнат при джипито с резултатите от проучванията и още веднъж персоналният доктор да ги насочи към домашно лекуване или болница, само че през незабавна помощ. Тази скица бе огласена на взаимен брифинг със здравния министър, на който липсваха представители на частните лекарски практики, които да потвърдят единодушието си за " зоните ". Въпреки това столичният кмет чака от 11 ноември (сряда) да стартира " поетапно включване " на ДКЦ-ата, които ще бъдат насърчени да правят това, за което не са ги питали, с по 1000 лв. на месец за всеки от работещите в Ковид-зоните и по 10 лв. за минал пациент, като тези средства ще се разпределят от шефа на ДКЦ-то
Нито тези пари, нито обещаните от 1 януари за една година добавки - по 600 лв. за лекарите, по 360 лв. за медицинските сестри и по 120 лв. за санитарите - са решението. Те са следващите пачки обществени средства, които властта употребява като пожарогасител. Със сигурност няма да удвоят броя на медицинските сестри в лечебните заведения.
Здравният министър продължава да успокоява, че в столицата към този миг няма дефицит на кревати за интензивно лекуване. На същия брифинг шефът на столичната Спешна помощ доктор Георги Гелев обаче изрази вяра да се реши казусът с дефицита на кревати. От към 3000 със подозрение за ковид на денонощие, 20% се нуждаят от лекуване в болница, съобщи доктор Гелев. Но дали там не ги чака просто едно легло и нищо друго?
 
Автор: Емилия Милчева,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР