Легендата за каменското село Кръстина е малко известна и изключително

...
Легендата за каменското село Кръстина е малко известна и изключително
Коментари Харесай

Село скочи на фермер, който ги тероризира с крави

Легендата за каменското село Кръстина е малко известна и извънредно забавна. Селото се е образувало при започване на 19-и век като оазис от върлуващата малария. Реката осигурявала чиста вода, а хората били под закрилата на богат грък на име Зорополис, който давал работа на всички, покровителствал ги и осигурявал заслон.

През 1862 при проливен дъжд реката-спасител на селото придошла, отнесла къщата на дъщерята на чорбаждията – Христина, а младото момиче починало при бедствието. Заради това гъркът кръщава селото на нейно име, което след Освобождението е преименувано на Кръстина.

160 години по-късно селото се пробва да живее в комплицирана конюнктура, с към 800 поданици, половината от които от ромски генезис. Доколкото е допустимо двете общности съжителстват спокойно и добродушно, само че дейностите на един техен съселянин – фермерът Ружди Салим са на път да взривят мирната конюнктура, написа "Флагман ".

Ружди е считан за богат човек от хората в Кръстина – има най-малко 100 крави, доста овце и ниви. Той е всичко друго, само че не и почитател на гърка Зорополис, основал селото преди век и половина. Ружди е нахален, нападателен, а от него и фамилията му се опасява мнозина.

Ружди има наети пасища, за които получава дотации в Русокастро и Вратица, само че гледал животните си по улиците на Кръстина, настояват хората от селото.

Миналата седмица локални поданици разказали, че кравите на Ружди ги тероризирали всекидневно. Животните били пуснати на воля из цялото село, вмирисвали всичко, опасвали градинки, влизали в дворовете на хората и унищожавали продукция им. Никой не смеел да гъкне, тъй като са респектирани от Ружди.

Има подаден сигнал в полицията, написан е и констативен протокол, а наред с това е почнала и инспекция на Община Камено.

„ Възложил съм детайлна инспекция по този случай – ще се откри какво общинско имущество е разрушено и този човек ще бъде санкциониран. Няма да допуснем сходни произволи. Като има крави ще си ги гледа и пази, тъй като те потеглят из селото и унищожават всичко, което ние се опитваме да създадем с дребния си бюджет – паркове, градинки, улици”, сподели кметът на Община Камено Жельо Вардунски.

„ Имаме доста недоволства против Ружди Салим, опитваме се да приказваме с него, предизвестяваме го, само че досега безуспешно. Този човек отглежда над 100 крави и доста овце, които постоянно са по улиците, даже в центъра на селото. Последно бяха изпуснати в събота. Той се оправда, че са скъсали електропастира, само че това се случва за следващ път”, сподели кметицата на Кръстина Добринка Тодорова.

„ Не можем да се преборим с него. Дъщеря му Диана идва и почва да се кара с нас. Казва ни: „ Тревата не е ваша собственост”! Не може да одобри, че има пасища и улицата не попада измежду тях”, гневи се друга жителка на селото.

„ Дъщеря му е доста рискова. Казва ми, че трябвало да загивам и да не се занимавам със фамилията й, а не може да одобри, че аз не се занимавам с тях. Искам да опазя единствено градинката си, която ме храни, тъй като техните крави влизат в двора ми”, проплака жителка на селото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР