„Легендата, в която вярваме, притежава такава ценност и сила, като

...
„Легендата, в която вярваме, притежава такава ценност и сила, като
Коментари Харесай

Това са най-лековитите извори в района на Пловдив

„ Легендата, в която имаме вяра, има такава полезност и мощ, като истината” - Греъм Грийн

Започваме с тази фраза на известния британски публицист, с цел да опровержим авансово всички критици, които ще лепнат етикет на публикацията „ бабини деветини”. Затова и ще поясним, че тук няма да стане въпрос за магия, а единствено за религия. И то толкоз мощна, че е съумяла да измести медицината и въобще науката като цяло.

Легенди, родени от очакванията на хиляди хора, предавали се от уста на уста и трансформирали се в един миг в истини. Или най-малко в нечии истини… Събрахме няколко местности в Пловдив и към него, известни с лековити води. И то освен на пловдивчани, а на хора от цяла България, подготвени да пропътуват десетки километри, с цел да се допрян до лечебната вода. Да получат цяра, от който имат потребност.



Аязмото в манастира „ Свети свети Кузма и Дамян” – при нервни болести, психологични заболявания

Само на 13 км от Пловдив се намира едно от най-известните източници на лековита вода – аязмото при манастира „ Свети свети Козма и Дамян”. Вярва се, че водата е изключително лековита при нервни и психологични заболявания. Според вярващите огромната икона на св. Козма и Дамян е чудотворна. В манастира даже има надпис, който гласи:

" Целебен извор на свети Безсребреници. Животворната вода на свети Козма и Дамян дава сили на душите и цери телата на тези, който идват при извора със своята религия и черпят вода за всякакво изцерение. Тя почиства нечистотиите на всички заболявания. Спомнете си за мене, смирения Игнатий, свещеник на манастира " Св. Безсребреници " в 1795 година 1 септември ".



Водата, която блика в аязмото, е с непрекъсната температура към 7 градуса. Изворът е от студените минерални такива. Аязмото е издигнато още през XVIII век.

Рибната черква в Асеновград – оказва помощ при неплодородие

Църквата се намира в Бахча махала и е известна поради чудотворната икона на Света Богородица и аязмото с лековита вода. Хората имат вяра, че визитата в храма носи здраве, успокоение и шанс. Историята споделя, че църквата е издигната на място, където преди епохи е имало тракийско светилище. На Благовещение храмът се цялостни с бездетни дами, които пренощуват вътре с вярата, че ще се снабдят с рожба.

В църквата е и аязмото с лековита вода, в която плуват рибки. Преди време имало вярване, че там има черна рибка, която могат да видят единствено праведните, чиито молебствия Богородица е чула. Днес има няколко рибки и отново важи същото – видиш ли ги, молбата ти ще бъде изпълнена. Аязмото се намира под параклиса. И въпреки мястото при водата да е прекомерно малко, там непрестанно се стичат доста хора, които си наливат от водата.



Аязмото до Араповския манастир - водата възстановява зрението

Араповският манастир е единствено на няколко километра от Асеновград и също има притегателна мощ за вярващите в чудеса хора. Хората описват, че водата в аязмото до манастира е лековита и оказва помощ на хора, които имат проблеми със зрението. Според разказите водата оказва помощ и при неплодородие.



Има и легенда, която споделя по какъв начин по времето на турското господство у нас една кадъна сънувала оракулски сън и споделила на бащата на едно сляпо момиче да го заведе на извора. За признателност, че щерка му прогледнала, беят построил аязмото и направил подаяние за градежа на Араповския манастир. Той е издигнат през 1856 година от йеромонах Софроний. По архитектура е непосредствен до атонския вид кръстокуполни църкви. Стенописите са направени сред 1864 и 1884 година от Алекси Атанасов и Георги Данчов Зографина.



Смятана за „ вълшебна” е и иконата на света Богородица, която се намира вътре в манастира. Според хората от прилежащите села иконата оказва помощ на бездетни дами да заченат.

Кръстова гора – Гълъбичката и Очното

Кръстова гора е същински нравствен център, който притегля вярващи от цялата страна. Хората имат вяра, че в местността блика лечебна вода, която може да им помогне за всевъзможни здравословни проблеми. В региона на комплекса има два извора – Очното и Гълъбичката. И на двете места всекидневно могат да бъдат видени десетки вярващи, които наливат бутилки с вода, с цел да получат излекуване.



До Аязмото Гълъбичката се намира параклис с огромен кръст, до който също хората стопират, с цел да се помолят. Недалеч е и аязмото Очното, за което легендата гласи, че в случай че до него има хора, които се карат, водата стопира да тече.

Аязмото „ Света Петка” в село Гълъбово - проблеми със зрението и кожата

Селото се намира единствено на 14 км от Пловдив, а параклисът с лековитото аязмо е на разклона за хижа Здравец. Като се заобиколи параклиса, от дясната му страна има малка врата и по пътечка надолу към 2,3 минути се стига до Аязмото.

Според локалните лековитата вода с изключение на за зрението оказва помощ също и за кожни проблеми и за нерви, изключително в случай че се къпете с нея. Местните поданици настояват, че в храма стават необясними неща, а че изворът е съществувал още от Римско време.



Лечебният извор в Ситово, при който Ванга е изпращала хора да се лекуват

Още един извор покрай Пловдив е прочут със качествата си да лекува кожни болести. Тази мощ е била позната даже на пророчицата Ванга, която постоянно е изпращала хора да се лекуват там.

Аязмото се намира над селото след църквата „ Света Богородица”. Лечебната мощ на водата е изследвана още в далечната 1989 година. Тогава станало ясно, че тя е с по-висока радиоактивност и допускат, че по тази причина лекува кожни болести.



Параклис ``Св. Архангел Михаил " - лековитото аязмо до Бачково

Съчетайте потребното с приятното и идващия път, в който отидете на разходка до Бачковския манастир, не пропускайте да отидете и до аязмото. Лечебният извор се намира на самата екопътека, която минава през водопадите. В храма има относително непокътнат стенна живопис от ХVІІ в., а в подножието на скалата се намира и аязмото.



Аязмото до Белащица - излекувало част от ослепените Самуилови бойци

Легендата гласи, че лековитата вода, която блика край Белащица, е излекувала част от ослепените Самуилови бойци. Именно поради това бил издигнат и манастирът „ Свети Георги Победоносец” през 1020 година.

Според легендата водата идвала чак от Беласица планина, с цел да облекчи болките на ослепените заселници – част от тях си измили с него очите и станало знамение – прогледнали.



Управителят на Филипополска област Никифор Ксифий изискал от император Василий Втори да му бъдат изпратени част от ослепените пленени български воини, с цел да ги употребява за служащи. Те основали свое поселище тук, което нарекли Беласица, последователно променено от локалния акцент в Белащица.

И през днешния ден тук могат да се чуят доста истории на чудни изцеления.



На баня край Леново

Водата, която блика от извор до асеновградското село Леново, лекува съвсем всичко! Според някои хора пък няма болка, която да не ти мине, в случай че се изкъпеш с водата. Да си вземат баня в Леново, идват хора от цяла България. Водата е гореща и е мощно минерална – среброто потъмнява за секунди. Има си и мъжка и женска кабинка, само че не си представяйте първокласен спа комплекс, а ръждясали железни загради. Докато се „ минерализирате”, около вас може да си пасат коне, крави и други добичета.



Момчиловци – вода със специфични сили в навечерието на Гергьовден

Родопското село е по-далеч от Пловдив, само че легендата за лековитата му вода е толкоз мощна, че заслужава да бъде упоменато. Според локалните хора изцерителното му деяние е най-силно в нощта против Гергьовден и на самия празник.

Аязмото е сгушено в борова гора в подножието на връх „ Св. Илия” – на към километър от центъра на селото. Водата оказва помощ при очни и кожни заболявания, както и при бездетни фамилии. Водата има и лечебно деяние при камъни в бъбреците. Местните се майтапят, че аязмото оказва помощ и при бедност.



Лековита вода в центъра на Пловдив

В града под тепетата също може да намерите лековити извори – един от тях да вземем за пример се намира в храма „ Света Параскева”. Църквата се намира на Джамбаз тепе, покрай Понеделник пазара. Именно в храма може да намерите аязмо, което от епохи е известно със своята лековита вода, която оказва помощ при очни заболявания. Хората имат вяра, че в случай че се помолят на света Параскева, тя ще им донесе излекуване.



В храма „ Свети Димитър” в Стария град също може да получите търсеното излекуване.

В храма има аязмо, което преди време било известно с това, че водата му лекувала очни заболявания, щом вярващите се обръщали с гореща молитва към света Параскева. На запад от църковното здание се намира дребен параклис " Св. св. Кирик и Юлита ", в който има аязмо.
Олга Даскалова,
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР