Легендата разказва, че през 1907 година за сватбата на княз

...
Легендата разказва, че през 1907 година за сватбата на княз
Коментари Харесай

Жълтите павета в София: Защо се стигна отново до ремонт на ремонта?

Легендата споделя, че през 1907 година за сватбата на княз Фердинанд, кметът на София поръчва от Австро-Унгрия специфични жълти павета.119 години по-късно настилката има потребност от ремонт. Ремонтът стана мотив още веднъж да бъде поискана оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова, а фирмата-изпълнител към този момент е санкционирана със 100 000 лв..

От близо 6 години жълтите павета са под закрилата на закона, тъй като са със статут на недвижима културна полезност. Отговорност по опазването им има Столичната община. В склад се пазят 51 000 павета, това са наличните годни за приложимост. Те са създадени от " магра ". Това е потребно изкопаемо, изпечено при 1 300 градуса температура в специфични пещи. От години към този момент не се създават. Затова са толкоз скъпи.

Пренареждането на паветата е част от оповестения ремонт в идеалния център на София за 17 милиона лв.. Още при откриването на първия пренареден сектор обаче започнаха проблемите.

На 19 септември пренареждането на жълтите павета беше приключено и придвижването пред Народното събрание беше пуснато. Седмица по-късно се оказа, че паветата още веднъж би трябвало да бъдат пренаредени поради некачествено осъществяване на обекта. От компанията реализатор обаче са безапелационни, че поради интензивния трафик, в случай че обектът бъде изпълнен по същата технология, резултатът ще бъде същият. Според жители обаче казусът не е в технологията, която е една и съща от най-малко 100 години насам, а нейното осъществяване.

Да се сътвори експертен екип от страната и чужбина, който да даде решения, прикани столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Предстои общината да опреди в кои сектори паветата още веднъж да бъдат пренаредени. За да се случи това би трябвало придвижването в региона още веднъж би трябвало да бъде лимитирано. По проект целият сектор би трябвало да е с нов образ до лятото на идната година.

Вижте повече от репортажа на Камелия Колева във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР