Легендата на ЦСКА - Георги Димитров-Джеки, даде мнението си за

...
Легендата на ЦСКА - Георги Димитров-Джеки, даде мнението си за
Коментари Харесай

Джеки: ЦСКА няма да сбърка с Красимир Балъков, стига приказки и лозунги

Легендата на ЦСКА - Георги Димитров-Джеки, даде мнението си за процесите в клуба пред сътрудниците от " Тема Спорт ". В диалога Джеки още веднъж сподели нужната доза сдържаност, а също по този начин застана на страната на Красимир Балъков в избора за треньор на тима.

Г-н Димитров, какво е Вашето виждане за идващия треньор на ЦСКА? Българин или чужденец е по-добре да бъде назначен?

- Най-важното е да бъде назначен точният човек. Българин или чужденец, това не е от толкоз огромно значение. Въпросът е идващият треньор да има метод към футболистите, да умее да комуникира добре с тях, да ги стимулира уместно. В момента ЦСКА има потребност от пробуждане, тъй като се видя декаданс в играта напролет. В Левски пък се случи противоположното - започнаха едва, само че в последно време играят нелошо като за нашето състезание и занапред ще стават по-силни. Новият треньор на ЦСКА ще има доста работа. И селекция би трябвало да се прави, и представянето да се усъвършенства, а време няма и първият мач в Европа наближава. Иначе сривът в ЦСКА е ясно по кое време настъпи - в мача в Разград при започване на април, който ние някак си го изпуснахме. Топката трябваше да се рита в трибуните. Не може да не си кадърен да задържиш задатък за 4-5 минути. Обаче по какъв начин да стане? Треньорът до момента в който каже на преводача, той до момента в който осведоми футболистите... А и в такива мачове би трябвало да си врял и кипял, да имаш опит в тях, да знаеш какви инструкции да даваш. ЦСКА можеше да стане първи, само че всичко отпътува в Разград. Така че е време да сядат и да мислят какво да вършат. Празниците свършиха, време е за решения. Като няма резултати в ЦСКА, каквото и да приказваш, няма значение. Като не си първи - провалил си се.

Сред обсъжданите имена за треньор на тима е Красимир Балъков. Какво е мнението Ви за него?

- ЦСКА няма да сбърка с Балъков. Краси е сериозен човек, огромна фигура и футболист. Отношението му е доста професионално, познава се с управлението, има метод към играчите. Уравновесен човек е, умее да комуникира с футболистите. Голям негов плюс е, че знае португалски, а виждаме, че забележителна част от селекцията на ЦСКА е точно от тази страна и от Бразилия. Това, че няма триумфи като треньор до момента, не значи, че ще се провали в ЦСКА. Все отново Балъков е водил тим в Бундеслигата, работил е и в един от грандовете на хърватския футбол Хайдук Сплит. Натрупа задоволително опит. Така че нещата са му ясни и няма какво да го изненада. В България няма да пристигна Мауриньо или Зидан. Балъков е задоволително огромна фигура, а ЦСКА се нуждае от сходна персона, която да застане отпред на тима.

Къде би трябвало да се укрепи ЦСКА през лятото?

- Навсякъде има потребност от укрепване ЦСКА. Въпросът е, че сполучливата селекция е общ брой от доста съставни елементи. Лошото е, че няма време до старта на подготовката, а към този момент би трябвало да се взимат крайни решения. Как обаче да се вземат, като не е назначен треньор... Тези въпроси се проточват, което не е по никакъв начин хубаво. Във връзка със селекцията желая да отбележа, че е безсмислено да излизаме с патриотични приказки по какъв начин би трябвало да постановяваме юноши и български момчета. Вижда се, че ЦСКА се нуждае от класа, а тази класа няма да пристигна от България. В актуалния футбол най-нормалното нещо на света е да взимаш чужденци. Така че да ги зарежем лозунгите и сладките приказки и да гледаме действителностите. Време е за резултати. Никой няма да те чака в ЦСКА, а на публиката й поомръзва без титли. Въпросът е тимът да заиграе добър, прелестен за публиката футбол. А не да правиш еднакъв с Пирин на " Армията ". И да гледаш някакви бездушни чужденци, които не знаят какво вършат в ЦСКА. Макар че и много от българските футболисти в тима също не стават за ЦСКА. Така че не са единствено чужденците. Ключът към селекцията е да се вземат двама-трима същински класни футболисти, които да дърпат тима напред. В Разград ги имат и по тази причина са първенци - за мен там най-хубавите са Мисиджан и Кешерю. Двама такива ти стигат да градиш към тях и да дърпат тима. За България е изцяло задоволително.

Виждате ли израстване при Божидар Чорбаджийски, който е младеж на ЦСКА и към този момент трети сезон е корав титуляр в отбора?

- Просто не става за ЦСКА и не знам за какво към момента е в тима. Добро момче е, наше момче е, само че за ЦСКА си има несъмнено равнище и условия.

Вече казахте, че загубата на тима в Разград е била разковничето на сезона. Какви други неточности бяха позволени?

- Най-големият проблем съгласно мен беше търсенето на виновността в другите. Ти имаш единствено един противник и той е другият тим на терена. А не съдиите и прочие. А когато си търсиш оправдания във външни фактори, това стартира да въздейства и на футболистите. Те го усещат и също стартират да се извиняват с това нещо. Освен това, с цел да няма резултати втора поредна година в ЦСКА, значи нещо в самата организация на клуба куца. Нямам поради като финанси - там всичко е съвършено. Но надолу по структурата наподобява има някакви пробойни. Според мен, като непряк наблюдаващ, липсват нужният ред и дисциплинираност на терена. Видяхме някои много безотговорни прояви на футболистите, някои доста леко изкарани картони, които се натрупват с течение на сезона и след това тежат, още повече когато на пейката нямаш задоволително решения. В тази посока би трябвало да се поработи. Балъков може да усъвършенства дисциплината на терена. Ще дам u образец за неприятна организация отвън терена - главните ни играчи преди най-важния мач през сезона в Разград боядисваха яйца и правеха някакви обиколки из Каварна. Що за прищявка? Вместо да мислиш за дуела, ти се разсейваш с ненужни неща. Не се прави по този начин. Има време за всичко, само че би трябвало да се знае по кое време какво е удачно. Сега отново ще кажат, че атакувам ЦСКА и прочие, само че не е по този начин. Има злост против хората, които споделят това, което мислят. Аз почитам тима и напъните, които се поставят в клуба, само че би трябвало да се създадат някои промени, с цел да има триумфи.

Защо не присъствахте на юбилея?

- Имам своите аргументи, взех решение да не съм под прожекторите. Аз мнението си за ЦСКА го споделих още преди две години и не се е трансформирало. ЦСКА си е ЦСКА. Виждаме къде е публиката. Ние едно време и ЦДНА сме били, и ЦДНВ... Тези приказки не знам за какво въобще още ги дъвчем.

 Красимир Балъков: Не съм разговарял с Гриша Ганчев!
Красимир Балъков: Не съм разговарял с Гриша Ганчев!

" ЦСКА си има треньор в лицето на Христо Янев "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР