Легендата на Милан Франко Барези даде интервю за предаването Код

...
Легендата на Милан Франко Барези даде интервю за предаването Код
Коментари Харесай

Франко Барези: Стоичков имаше куража да се докаже в едни от най-трудните първенства

Легендата на Милан Франко Барези даде изявление за предаването " Код Спорт " по ТВ+. Бившият футболист приказва за партньорството на " росонерите " с българския Локомотив (София).

Барези разкри за какво миланските грандове се управляват от китайците и даде мнението си за родната суперзвезда Христо Стоичков.

Здравейте, сеньор Барези. В последно време постоянно идвате в България. Този път е поради известната стратегия на Милан. Как се чувствате у нас?

- Винаги, когато съм тук, чувствам огромен възторг и постоянно ми е доста прелестно да се връщам. Представлявам Милан във вашата страна и ми е доста прелестно, тъй като футболът в България е обичан, следи се с огромна пристрастеност и за мен е наслаждение да съм тук.

Целта на актуалното посещаване е програмата за съдействие сред Милан и Локомотив (София). Бихте ли ни разказали освен това за нея?

- Тук съм, с цел да промотирам това ново съдействие, което започваме с Локомотив. Става въпрос за основаването на Академия, която ще ни даде опция да се съпоставим едни други. Ние, от своя страна, ще донесем тук нашите способи на работа, нашата философия и ще ги покажем на децата. Ще помогнем и за израстването на техните треньори. Ще допринесем с хрумвания за израстване в спортно-технически аспект и изобщо за знание на модерното в играта. А като последваща крачка ще им предоставим опция да дойдат в Милано, където да добият опит, докосвайки се директно до нашите способи в работата.

 Франко Барези: Милан и Локомотив (София) са приятелски тимове
Франко Барези: Стоичков е един от най-великите, Делио Роси се слави с положително име в Италия

" Не познавам добре българския футбол, само че би трябвало да намерите гениите от 90-те години "

Дали пък инцидентно към този момент не забелязахте някой млад гений?

- Не, в този момент желаех единствено да се срещна с децата, да им предам посланието на Милан. По-нататък, в бъдеще, несъмнено че си поисквам да намерим тук и гении. Ясно е, че би трябвало самообладание, работата е доста, само че значимото е, че в България срещам персони като президента на Локо и неговите сътрудници, които осъзнават потребността от това да се обогатят от непознатия опит, с цел да се развиват. И аз съм благополучен тъкмо Милан да способства за това.

И в България доста се приказва за китайците в италианския футбол. Собственици на Милан, притежатели и на Интер. Какво е мнението ви за този феномен?

- Е, малко е тъжно да видиш и двата милански гранда с нова благосъстоятелност и то задгранична, откакто толкоз години са били ръководени от италиански бизнесмени - от Масимо Морати до Силвио Берлускони, с който спечелихме всичко и на всички места. Но пък би трябвало да се приспособяваме към новите действителности. Светът се движи бързо и пристигна и моментът сеньор Берлускони да се отдръпна. Нямаше към този момент времето и духът да продължи. И, да, беше вярно да съобщи щафетата. Повтарям, значимото в този момент е да е налична волята Милан да се завърне там, където му е мястото.

Италия за първи път не е на международно състезание от 1958-ма. Създалата се обстановка е много трагична...

- Абсолютно! Нямаше италианец, който да е очаквал сходно нещо и разочарованието е огромно. Трябва да си вземем записка и напълно почтено да си отговорим кое можеше да създадем по-добре и за какво се стигна дотук. И да се надяваме, че от високите етажи на италианския футбол ще пристигна явен сигнал, с цел да не ни се случват сходни тежки разочарования отсега нататък.

 Франко Барези подписа контракт за съдействие сред Милан и Локомотив (София)
Франко Барези подписа контракт за съдействие сред Милан и Локомотив (София)

Споразумението сред двата клуба планува да има продан на треньори

Изправяли сте се много пъти против Христо Стоичков на терена. Поддържате ли някакъв контакт през днешния ден?

- Не сме се виждали от години, само че е човек, който почитам. Той имаше невероятна кариера, игра на най-високо равнище, в огромни тимове в разнообразни шампионати. Имаше куража и качествата да отиде да се състезава и да се потвърди в сложни шампионати като испанското и италианското. Лидер на националния ви тим, " Златна топка " - приказваме за един от най-хубавите!

Според вас, Стоичков щеше ли да е потребен на оня Милан? В Парма като че ли не се получиха напълно нещата...

- О, в случай че беше пристигнал, сигурно щеше да способства доста! Изключително значимо е кой по кое време идва в даден тим. И основно е първо кои са в състава, а от там като разследване дали има в действителност потребност или не от избраните функции в него.

Като бранител, несъмнено ще ни изброите тримата най-страховити нападатели, против които сте играли?

- През кариерата си срещнах толкоз доста отлични нападатели... Ромарио е един от тях. Марадона, Карека, Зико, Платини. Тогава в нашето състезание играеха най-хубавите в света и изброените, сигурно, бяха много сложни за запазване.

 Министър Кралев се срещна с Франко Барези
Министър Кралев се срещна с Франко Барези

Той разиска с италианската легенда опциите посредством футбол повече деца да бъдат възпитани в обич към спорта и двигателна просвета

Помните ли някой мач против български тим?

- През 1988-ма, когато започваше цикълът " Саки ", се срещнахме с Левски. Не, чакайте, тогава се споделяше Викто.....Витоша, да. Бихме 2:0 в България, а след това и 5:2 в Милано. Беше първи кръг за КЕШ. Също против вашия народен отбор през 94-та. Сигурно е имало и още, не помня.

Няма метод да не помните полуфинала против България в Съединени американски щати през 1994!

- Не играх, бях на пейката контузен. Помня, че Италия направи огромен мач. Баджо, за благополучие, сътвори два невероятни гола. Казвам за благополучие, тъй като се срещнахме с един мощен тим на България, който ни изтормози доста. Победихме с 2:1, само че това не беше най-убедителният ни мач. Като цяло обаче считам, че ние заслужавахме да продължим напред.

 Легендата Франко Барези дойде в София
Легендата Франко Барези дойде в София

Бившият бранител към този момент е на българска земя
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР