Легендата на германското колоездене Олаф Лудвиг е гост на провеждащите

...
Легендата на германското колоездене Олаф Лудвиг е гост на провеждащите
Коментари Харесай

Олаф Лудвиг: За колоезденето най-важни са любовта и мотивацията, чак след това са парите

Легендата на немското колоездене Олаф Лудвиг е посетител на провеждащите се през уикенда надпревари купа " Драг " и изкачването на Витоша. Той е един от тримата германци печелили зелената фланелка в " Тур дьо Франс " (1990).

В дългата си кариера Лудвиг има златен олимпийски орден от игрите в Сеул през 1988 година, както и бронз от международното състезание през 1993 година, когато остава след Ланс Армстронг и Мигел Индураин. Печели три стадия в Тура, а в " Пробега на мира " е повторен първенец и рекордьор по участия.

Лудвиг даде изявление за " Дневник ", в което показа усещанията си за днешното колоездене и си напомни моменти от своята кариера.

Г-н Лудвиг, какво очаквате от надпреварите, на които сте посетител – Купа " Драг " и изкачването на Витоша?
- Според мен това са съревнования, които към този момент натрупаха известност, не се организират за първи път. Като състезател поисквам най-хубавите да победят, само че като цяло всички да се забавляват и да си прекарат добре времето. Аз също провеждам такива надпревари и знам какъв брой е значимо да има хубаво време, тъй че мощно се надявам то да е благосклонно.

Ще се качите ли на велосипеда, с цел да дадете образец на останалите?
- Не, няма да карам, тъй като съм ангажиран и с моето мероприятие в Сандански. Ще бъда край шосето и ще насърчавам всички, които вземат участие. А и въпреки всичко 20-километровите изкачвания в никакъв случай не са били моята мощ, аз съм спринтьор.

Често сте в България, по какъв начин намирате равнището на българското колоездене?
- Честно казано моите наблюдения са от 80-те и 90-те години, когато България имаше в действителност доста мощен тим. Помним, че Ненчо Стайков съвсем завоюва " Пробега на мира ". След това, както и в Източна Германия, нещата потеглиха надолу, мъчно е нещо да се стартира отначало или да се възроди. Според мен е хубаво да има сходни надпревари като тези, които провежда Драгомир (Кузов).

Може ли да се каже, че в актуалното колоездене парите са главен фактор да има триумфи и развиване?
- До огромна степен да, изключително в професионалното колоездене. Виждаме, че във всички спортове парите са доста значими, колоезденето не прави разлика. Смятам обаче, че колоезденето е всеобщ спорт, в който, с цел да започнеш и да го обикнеш, друго играе роля – това е преди всичко удоволствието и мотивацията. Така че в колоезденето парите идват на много по-късен стадий за развиването на спорта.

Защо Германия постоянно има положителни спринтьори? В началото бяхте вие, по-късно Ерик Цабел (шест следващи зелени фланелки в Тура), а в този момент Марсел Кител, Андре Грайпел и Джон Декенколб.
- На първо място ние нямаме състезатели от класата на Фрум, Нибали или Ян Улрих, които печелят генералното класиране в огромните обиколки. В Германия имаме спринтьори и залагаме повече на тях, изключително в днешно време. Наистина се получава по този начин, че сега сме доста положителни при спринтьорите. Не мисля, че има една причина за това, може би сега става въпрос за доста мощно потомство.

Според мнозина Марсел Кител е най-хубавият спринтьор сега в света, склонен ли сте?
- Не може да се дефинира най-хубавият спринтьор. Няма по какъв начин да кажем този беше най-хубав през тази година, тъй като сезонът е доста дълъг, всеки има друга стратегия. Според мен най-хубав има в избрани етапи и седмици от сезона.

Ето, в " Тур дьо Франс " предходната година Кител без подозрение беше най-бързият и завоюва най-вече стадии. Сега в Джирото Елиа Вивиани е над останалите, само че той няма и толкоз огромна конкуренция.

 Според Олаф Лудвиг Елиа Вивиани няма конкуренция в актуалното 101-о издание на Джирото.
© Associated Press

Според Олаф Лудвиг Елиа Вивиани няма конкуренция в актуалното 101-о издание на Джирото.

През юли в Тура чакам страхотна борба сред топ спринтьорите, тъй като и Кител ще взе участие, там ще са Фернандо Гавирия, както и Саган несъмнено.

Какво мислите за Петер Саган, какво го прави толкоз специфичен?
- На първо място смъквам шапка на този феномен. Освен спортните му качества и дадености, той печели доста почитатели с държанието си. Петер е непосредствен до хората и мисля, че тъкмо това го отличава. Разбира се ментално е доста мощен, което му оказва помощ в спорта, с цел да бъде на равнище дълги години. Виждаме по какъв начин се държи доста свободно, дава тип на човек, който не усеща напрежение, само че в това време съумява да се концентрира.

Ще ви дам един образец - в случай че спортните шефове кажат на някои състезатели, че те ще са водачи в едно съревнование, доста от тях не могат да спят няколко дни. Саган е друг, той приема ролята на водач, привикнал е с нея и съумява да оправдава доверието в себе си.

Разбира се, Саган е талантлив върху велосипеда, оправя се със спринтове и дребни височини, което го прави доста разнороден колоездач. Саган е една страхотна реклама за колоезденето и за спорта е прелестно, че има човек и звезда от неговия диаметър.

 Петер Саган е един феномен, който е отлична реклама за колоезденето, счита Лудвиг.
© Associated Press

Петер Саган е един феномен, който е отлична реклама за колоезденето, счита Лудвиг.

Каква е главната разлика в спринтовете от времето, когато вие участвахте и в този момент?
- На първо място скоростта, с която се спринтира. Също по този начин кръгът на тези, които са способни да печелят, е доста по-голям. По мое време нямаше толкоз спринтьори, в този момент са доста повече.

Основна разлика е и тактиката в спринтовете. Преди време нямаше сходна обстановка един тим да се подреди в челото с трима състезатели, които да извеждат спринтьора си. Много постоянно трябваше да се оправяме сами, поради което правехме и по-дълги спринтове.

Имате второ, трето и четвърто място в Париж-Рубе - какво не ви доближи, с цел да спечелите?
- Може би малко шанс, изключително в Париж-Рубе той е доста значим. Колоезденето е подобен спорт, че не постоянно най-хубавият печели, шансът играе огромна роля. Ако приказваме за тази година, сигурно най-силният завоюва, тъй като Саган беше над останалите. Аз бях близо няколко пъти, само че все нещо не ми доближи, с цел да побеждавам в Рубе.

В момента по какъв начин поддържате формата си и по какъв брой километра карате велосипед?
- Не считам, че съм в изключително добра форма, само че не спирам да карам. Давам си отмора само през зимата, когато не се качвам и на тренажора. През годината минавам към 4500 километра, като може би половината от тях са в България. Общо извозвам пет седмици през годината в България и карам много велосипед тук, тъй като времето е хубаво и природата е прелестна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР