Легендата на българския футбол Красимир Балъков даде специално интервю за

...
Легендата на българския футбол Красимир Балъков даде специално интервю за
Коментари Харесай

Бала: И Господ да беше дошъл начело на националния отбор, трудно щеше да промени кой знае какво

Легендата на българския футбол Красимир Балъков даде особено изявление за " Дарик радио ", в което приказва за обстановката с ковид в Германия, за времето отпред на Етър и националния тим. 54-годишният някогашен селекционер показа за дълготрайната идея, която е имал за развиване на футбола в България, която да прекъсне сушата без класиране на националите на Европейско или Световно състезание:

Преди броени дни имахте рожден ден, господин Балъков, дано използваме момента, с цел да ви пожелаем здраве най-много. Как се чувствате и къде Ви откриваме в ситуацията на ковид в целия свят?

Здравейте. В Германия съм от 15 март. Прибрах се при децата си. Не е елементарно в сходна конюнктура за никого, по този начин и за мен. Общо взето в Германия нещата са контролирани и разпоредбите ги съблюдаваме. Опитваме се да си вършим деня малко по-разнообразен, с цел да може да не ни натоварва.

Как е ситуацията в Германия, защото страната е едно от огнищата на ковид в света, само че процентът оздравели е доста по-висок по отношение на умрелите? Каква е тайната в политиката на страната и какъв брой строги са ограниченията в страна като Германия?

Знаете, че Германия е локомотивът на Европа. Няма какво да се заблуждаваме. Здравната система е въображаема и премислена доста пъти. Именно това е рецептата, която приказва за обстановката, в която се намираме. Медицината е на светлинни години от нашата, да не споделям и от другите. Поради тази причина и разпоредбите, които вкараха, очевидно доста добре са ги решили. Освен че хората би трябвало да си стоят по домовете и им би трябвало и придвижване на чист въздух.

Бихте ли създали параленост с България по отношение на ваши диалози с близки и познати от тук?

Не мога, в никакъв случай не можем да съпоставяме България и Германия на каквато и тематика да приказваме. Все едно да приказваме за две радикално разнообразни неща. Вие знаете, че сме надалеч във всякакво естество от немската страна, само че хубаво при нас е, че доста бързо се реагира и бързо влязоха строгите ограничения, които са по-важни за нас, в сравнение с за Германия, тъй като медицината е на друго равнище.

Кога смятате, че е най-удачно да се възобновят шампионатите и по какъв метод? Съответно какви последици очаквате за дребните и огромни клубове в България и Германия?

Много мъчно може да се каже и да се предсказва. Мисля, че през вчерашния ден УЕФА е провела съвещание по какъв начин може да бъдат възобновени шампионатите. Мисля, че в един избран миг, когато му пристигна времето, всяка страна надлежно да вземе някакви решения, всичко ще бъде следено от ФИФА и УЕФА. Сега каквото и да кажем, няма да бъде истина.

Доколкото съм осведомен вие сте в т.нар „ почивка”. Как Ви се отразява неналичието от футбол, да ръководите, и чувствате ли се подготвен за ново предизвикателство?

За всеки състезателен човек, който си седи у дома, знаете, че колкото и отмора да е, има и натоварване, тъй като ние обичаме да се движим и да сме в придвижване непрекъснато. Кой знае каква отмора не е, само че се опитваме да го вземем като отмора и да оползотворим пълноценно времето си, с цел да сме заредени с сила и предпочитание за идващото предложение, което пристигна.

Получихте ли предложение за работа, откакто напуснахте националния тим и преди пандемията да спре спортната активност?

След като не съм почнал да работя, значи и да съм имал, не са били задоволително положителни за двете страни. Обичам, когато подпиша или заема дадена позиция да има смисъл. Когато видя, че няма, не подписвам. Така че, каквото и да е имало, към този момент е зад тила ми и виждам напред. Дай Боже първо да се оправи тази обстановка, която тормози всички, да си стъпим на краката и да се отвори света. Винаги ще има оферти и ще имам благоприятни условия за работа, тъй че въобще не се тормозя.

Както споделихме по-рано, имахте рожден ден преди няколко дни. Една година, в която Ви се случиха много забавни неща. Визирам баражът с вашия роден Етър против Левски за Лига Европа и поехте националния тим на България. Каква е вашата равносметка за динамичната година, която имахте?

Да ви кажа повече позитиви, в сравнение с негативи, въпреки и за някои да звучи нелогично след отказването ми от националния тим. Но всички си знаем българският футбол на какво състояние е от години наред, тъй че и Господ да беше пристигнал на националния тим, мъчно щеше да промени кой знае какво. Трябва доста шанс, би трябвало да си паснат всички неща дружно. Разбира се, тимът има капацитет, аз съм го казвал нееднократно, само че на равнището, на което желаеме да бъдем, сме доста надалеч и би трябвало да работим. Това, което аз работих, е концепцията за детско-юношеския футбол, за националните гарнитури и като цяло футболът във всеки един наш клуб.

Говорите като че ли с едно оскърбление. Каква е стъпката за разрешаването или най-малко приближаването на мечтаното?

Нямам оскърбление. Разбира се, че когато се наложи да си тръгнеш самичък и да не си довършиш работата, която си почнал и планувал да довършиш, това е стичане на събитията. Няма никакво оскърбление. Каквото споделих, когато влязох в националния тим, го направих. Могат да го кажат състезателите. От футболна позиция, футболът го знаем всички на какво състояние е. Имаме положителни и хубави неща, както при моята обстановка във Велико Търново. След толкоз години Етър да доближи бараж за мачове в Европа. Това приказва за добре свършена работа освен от мен, а от целия треньорски щаб и управление на клуба. Независимо от дребния бюджет, който имахме. Виждам в миналата година доста повече позитивизъм, в сравнение с негативизъм. Но пък ме е и гняв, че не съумях да си довърша работата в националния тим. Съвсем обикновено.

Сега, след няколко месеца, мислите ли, че бе малко преждевременно, въпреки че се получи известно неодобрение поради по-тежката загуба от Англия и в случай че можете да се върнете във времето, по какъв начин бихте действали?

Да ви кажа почтено, бих действал по напълно същия метод. Ако хората са разбрали защо бях отпред на националния тим, несъмнено ще ме схванат. Аз не пристигнах да спечелвам квалификацията за класиране на Европейското състезание. Аз пристигнах да се опитам да се класираме. По-важната ми задача бе дружно да променим метода на мислене на националните състезатели да се играе съвременен футбол, който се играе на всички места по света в мощните страни и да се направи тази идея, която започнах да я върша и да се съобщи на всички клубове и националните гарнитури. За да може след 5,6,7 години да се радваме на прекрасен футбол. Това беше моята концепция. Това, че 16 години не сме се класирали на Европейско или Световно състезание, е задоволително доказателство, че нещо куца на националния тим. Точно това, което куцаше желаех да го трансформира.

Сега виждате ли известно продължение в работата на Георги Дерменджиев и поддържате ли контакт поради по-дългосрочната идея?

С господин Дерменджиев се познавам доста добре, почитаме се, предадох му всички функционалности по най-коректния метод, който може да съществува. Пожелах му триумф, дадох му моето мнение за моята работа и му поисквам в този момент в общественото пространство да има шанс да реализира това, което и аз работих, с цел да бъде реализирано и възможното класиране на Европейското състезание. Имаше и друга мисъл, когато станах аз селекционер. Г-н Михайлов ме взе да трансформира концепцията на всички национални гарнитури, сложиха ми задача да направя футболна идея, която националните тимове да играят и надлежно това да се съобщи професионално на всички клубове, с цел да имаме резултат от цялата работа. Това бе моята задача и не мога да ви отговоря дали господин Дерменджиев има същите функционалности или просто е треньор на националния тим.

Намесихте Борислав Михайлов, който също се отдръпна след дълготраен стаж, отпред на БФС. Кой би трябвало да го размени? Най-клишираният въпрос и смятате ли, че би трябвало да бъде някой от потомство след славното Съединени американски щати 94 и изцяло през 90-те. Визирайки може би Димитър Бербатов, Мартин Петров или Стилиян Петров или пък някой отвън футбола, който да поеме юздите на футболна България.

Според мен, футболът би трябвало да се управлява от футболни експерти, които са били във футбола при всички положения, както и предприемачи, вид мениджъри, които знаят и имат богат опит на водене на структури. Една добра комбинация би дала положителни резултати. Не може да бъдат единствено предприемачи. За мен е без значение кой ще застане. Човекът би трябвало да си даде програмата и да го подкрепим, което ще ни докара до смяната.

Преди няколко дни направихте отпратка към 2001 година, когато с Щутгарт се спасихте с гол в последната минута против Шалке в един от последните мачове за сезона на Бундеслигата, правейки паралел с ковид. Какво обръщение бихте изпратили в този момент още веднъж на всички, които ценят вашата дума?

Сега са доста сложни времена и не е елементарно хората да си седят у дома. Бих изпратил обръщение да бъдат търпеливи и дисциплинирани, да съблюдават разпоредбите, които са заложени и да се пазят, да бъдат здрави. Да не се поддават на отрицателни мисли, тъй като негативизмът в никакъв случай не печели. Нещата рано или късно ще се оправят. Нека всички бъдем оптимисти и да си съблюдаваме разпоредбите, това е моят зов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР